Kattava verkkokaupan hakukoneoptimointi opas - Vieraskynä: Jussi Viljanen
Kattava verkkokaupan hakukoneoptimointi opas - Vieraskynä: Jussi Viljanen
Verkkokaupan hakukoneoptimointi (SEO) on keskeinen osa digitaalista asiakashankintaa, ja sen avulla verkkokaupan orgaanista näkyvyyttä Googlessa sekä muissa hakukoneissa voidaan parantaa systemaattisesti. Tässä artikkelissa SEO-konsultti Jussi Viljanen käy läpi, miten hakukoneoptimointia tehdään verkkokaupoissa, mitkä ovat sen tärkeimmät osa-alueet – ja miten verkkokauppa-alustan valinta voi vaikuttaa koko optimoinnin onnistumiseen.

Jussi Viljanen
SEO-konsultti
5
min lukuaika
5.5.2025


SEO-asiantuntijan vinkit verkkokaupan hakukoneoptimointiin
Tämä artikkeli on osa AI Commerce verkkokauppa-alustan kolmiosaista artikkelisarjaa verkkokaupan hakukoneoptimoinnista. Artikkelin on kirjoittanut SEO-konsultti Jussi Viljanen.
Artikkelin sisältö:
Hakukoneoptimoinnin merkitys verkkokaupalle
Missä verkkokauppa voi näkyä Googlen hakutuloksissa?
Verkkokauppa SEO:n osa-alueet
Varmista näkyvyys oikeilla avainsanoilla
Tuotesivujen hakukoneoptimointi
Kategoriasivujen hakukoneoptimointi
Verkkokaupan tekninen optimointi
Ulkoinen hakukoneoptimointi
Verkkokauppa-alustan merkitys hakukoneoptimoinnille
Yhteenveto
Usein kysytyt kysymykset
Hakukoneoptimoinnin merkitys verkkokaupalle
Verkkokauppa ja verkossa ostaminen on nykypäivän kuluttajien arkea. Muun muassa kotimaisen verkkokauppojen maksupalvelu Paytrailin, vuoden 2023 raportin mukaan, jopa 77% suomalaista kertoi tehneensä ostoksia verkossa viimeisen 28 päivänä.
Kun tiedämme, että suurin osa näistä ostajista aloittaa ostoprosenssinsa juuri hakukoneiden kautta, nousee verkkokaupan SEO hyvin suureen rooliin. Jos et ole näkyvillä hakukoneissa, jäät paitsi parhaasta asiakasvirrasta.
Hakukoneoptimointi ja sitä kautta saatava orgaaninen liikenne tarjoaa verkkokaupalle useita merkittäviä etuja:
Kustannustehokkuus: Verrattuna maksettuun mainontaan, SEO tarjoaa pitkäaikaista näkyvyyttä ilman että maksat kävijöistä erikseen
Jatkuvuus: Hyvin optimoitu verkkokauppa voi saada liikennettä jatkuvasti ja pitkän aikaa
Ostovalmiit asiakkaat: SEO tavoittaa asiakkaat juuri silloin, kun he itse etsivät tuotteita ja ovat valmiita ostamaan
Skaalautuvuus: Mitä enemmän ja pidempään liikennettä saat, sitä pienempi on kustannus per asiakas
Luottamus: Orgaaniset hakutulokset herättävät usein enemmän luottamusta kuin maksetut mainokset
Missä verkkokauppa voi näkyä Googlen hakutuloksissa?
Googlen hakutulossivu on täynnä mahdollisuuksia nettikaupoille. Se on nykypäivänä paljon enemmän, kuin vaan perinteinen lista linkkejä eri sivustoille.
Näkyvyyttä voi saada monista eri elementeistä, joiden kautta voi saavuttaa asiakkaita.
Orgaaniset hakutulokset
Perinteiset orgaaniset hakutulokset ovat Suomessa edelleen hakutulosten ydin ja hyvä keino saada liikennettä verkkokauppaan. Orgaaniset hakutulokset ovat niitä tavanomaisia linkkejä eri sivuille, joita Google näyttää perustuen omaan algoritmiinsa ja mitä sivuja se näkee parhaimpana vastaamaan eri hakutermeihin.
Hakutulossivu itsessään sekä orgaaniset tulokset voivat vaihdella riippuen sisällön tyypistä. Google näyttää orgaanisia tuloksia hieman erilailla riippuen onko kyseessä tuotesivu, kategoriasivu, blogiteksti tai joku muu.

Kuinka rikastaa omia hakutuloksia?
Orgaanisten tulosten ei välttämättä tarvitse olla vain tylsiä linkkejä. Rikastamalla niitä eri tiedoilla, kuten tuotteiden hintatiedoilla, arvosteluilla, saatavuudella ynnä muilla, omia tuloksia voi tehdä hyvinkin paljon näkyvimmiksi, informatiivisimmiksi ja erottuvammiksi.
Rikastettujen tulosten saaminen vaatii strukturoidun datan lisäämistä verkkokaupan sivuille, eli Schema markupia. Schema on html-koodi, jonka voi lisätä mille tahansa sivulle. Scheman avulla eri tietoja sisällöstä pystyy kommunikoimaan suoraan hakukoneelle ilman, että hakukoneen pitää itse pähkäillä mitä mikäkin sivulla tarkoittaa.
Käyttämällä esimerkiksi tuotesivuilla Product Schema merkintää, voit kertoa tuotteiden eri tietoja ja saada rikastettuja hakutuloksia. Schemoja on useita erilaisia eri käyttötarkoituksiin.
Kovan kilpailun markkinassa kaikki saatavilla olevat keinot kannattaa ottaa käyttöön. Näin pystyt erottumaan kilpailijoista ja lisäämään kävijöitä omalle verkkokaupalle.

Kuvahaku
Googlen kuvahaku on usein unohdettu paikka, mutta etenkin verkkokaupoille se on tärkeä ja hyvin potentiaalinen lähde saada liikennettä ja näkyvyyttä. Verkkokaupan tuotekuvia optimoimalla kuvat voi nousta korkealle kuvahaussa tullen esille juuri niille asiakkaille jotka aloittavat tiedon ja tuotteiden etsimisen kuvia katsomalla.
Kuvahakua Google myös näyttää sekä omassa osiossaan, mutta nostaa myös kuvahaun tuloksia tavanomaisten hakutulosten sekaan. Varmistamalla, että tuotekuvasi ovat laadukkaita, niillä on osuvat tiedostonimet, alt-tekstit sekä ne on jäsennelty oikein sivulla, voit parantaa näkyvyyttäsi kuvahaussa ja ohjata liikennettä suoraan tuotesivuillesi.

Tuotelistaukset
Hakutulosten sekaan Google nostaa usein tuotelistauksia, missä voit saada tuotteesi esille tuotteen kuvan, nimen, hintatietojen ja esimerkiksi arvostelutietojen kanssa. Tämä on samankaltainen elementti hakutulosten sivulla, mitä on esim. Google Shopping- mainokset. Erona vain että näistä paikoista et erikseen maksa vaan saat ne orgaanisesti.
Tuotesivujen ollessa kunnossa monipuolisine ja selkeine tietoineen ja käyttämällä schema markupia eli strukturoitua dataa, voit saada omat tuotteesi tähän osioon.
Koko osio on visuaalisesti hyvin erottuva ja silmiin pistävä hakutulosten seasta ja siten tehokas paikka saada kävijöitä omille tuotesivuille.

Videotulokset
Google näyttää yhä enenemissä määrin videoita ja etenkin Youtube-videoita hakutuloksissa. Verkkokauppa voi epäsuorasti saada näkyvyyttä myös tätä kautta ja nostaa esiin brändiään ja yritystään.
Verkkokauppa voi esimerkiksi tehdä tuotteistaan esittelyvideoita, vertailuja tai käyttöohjevideoita jotka voivat nousta osaksi hakutuloksia.
Ihmiset kysyvät myös - osio
Lähes kaikissa hakutuloksissa on “Ihmiset kysyvät myös” tai “People Also Ask” osio, jossa Google näyttää sen ennakoimia tai ihmisten jo esittämiä kysymyksiä aiheeseen liittyen. Klikkaamalla kysymyksen auki saat vastauksen poimittuna joltakin verkkosivustolta. Tämä sivusto voi olla verkkokauppasi, jos se käsittelee ja vastaa hyvin asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin.
Käsittelemällä tässä osiossa toistuvia kysymyksiä verkkokaupan blogiartikkeleissa tai muualla, on hyvä mahdollisuus päästä osaksi tätäkin osiota. Lisäämällä usein kysyttyjä kysymyksiä eli FAQ-osioita osaksi sisältöä paranee myös mahdollisuudet saada omia sisältöjä tähän osioon.

Maksetut mainokset
Vaikka maksetut mainokset eli Google Adsit eivät ole suoraan osa hakukoneoptimointia (SEO), ne ovat olennainen osa kokonaisvaltaista digitaalista markkinointia ja tapa saada nopeasti näkyvyyttä Googlen hakutulossivun yläosaan.
SEO keskittyy orgaaniseen (maksuttomaan) liikenteeseen, mutta maksettu mainonta voi myös tarjota paikan lisätä myyntiä. Usein hakukoneoptimoinnin ja mainonnan yhteensovittaminen onkin hyvä ja toimiva strategia verkkokaupoille.

Verkkokauppa SEO:n osa-alueet
Verkkokaupan SEO, kuten kaikki hakukoneoptimointi perustuu kolmeen pää osa-alueeseen:
Sisäinen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan sisällön optimointia sekä hakukoneille ja käyttäjille
Tekninen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan teknisen toimivuuden ja hakukoneystävällisyyden varmistamista
Ulkoinen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan ulkoisia signaleeja, kuten muilta sivustoilta tulevia linkkejä sekä mainintoja
Jokainen näistä osa-alueista on tärkeä jos verkkokaupan sijoituksia Googlessa ja muissa hakukoneissa halutaan kestävästi nostaa. Vahva tekninen pohja, laadukas sisältö oikeille avainsanoille kohdennettuna sekä etenkin kilpailijoihin verrattuna kattavampi linkkiprofiili muodostaa kokonaisuuden millä on erittäin hyvät mahdollisuudet pärjätä.
Käydään seuraavaksi läpi yksityiskohtaisemmin jokaiseen osa-alueeseen vaikuttavia tärkeimpiä tekijöitä.
Varmista näkyvyys oikeilla avainsanoilla
Avainsanat ovat hakukoneoptimoinnin kulmakivi ja verkkokaupan näkyvyyden perusta. Avainsanat tarkoittavat niitä hakutermejä, joilla potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteitasi ja palveluitasi hakukoneista.
Oikeiden avainsanojen tunnistaminen ja niiden strateginen käyttö verkkosivuillasi määrittää pitkälti sen, löytävätkö asiakkaat verkkokauppasi. Onnistunut avainsanastrategia perustuu huolelliseen tutkimukseen, analyysiin ja jatkuvaan optimointiin.
Avainsanatutkimus
Avainsanatutkimus muodostaa perustan hakukoneoptimoinnille. Sen avulla selvität, millä hakutermeillä potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteitasi. Avainsanatutkimus muun muassa:
Paljastaa mitä termejä potentiaaliset asiakkaat käyttävät
Auttaa löytämään hakutermejä, joita kilpailijat eivät ole vielä hyödyntäneet
Mahdollistaa faktapohjaisen SEO-strategian luomisen - ei arvailuja
Ohjaa verkkokaupan sisällöntuotantoa eri ostopolun vaiheille
Jokaiselle verkkokaupan sivulle kannattaa valita yksi pääavainsana, mutta sisällyttää myös avainsanan variaatioita, synonyymejä ja semanttisesti aiheeseen liittyviä termejä.
Avainsanatutkimukseen kannattaa panostaa ja sitä varten on olemassa useita eri työkaluja. Löydät niin maksullisia kattavampia työkaluja, mutta voit myös hyödyntää ilmaisia millä pääset hyvään alkuun.
Myös tekoälysovellukset voivat auttaa löytämään sopivia termejä, fraaseja ja näkökulmia mitä sisällössä kannattaa käyttää.
Maksulliset työkalut:
Semrush
Ahrefs
Moz
SE Ranking
Ilmaiset työkalut:
Googlen hakusanaehdotukset
Google Search Console
Google Keyword Planner
Google Trends
Suosittuja tekoälysovelluksia:
ChatGPT
Claude
Google Gemini
Perplexity
Sisältösuunnitelma avainsanatutkimuksen perusteella
Avainsanatutkimuksen perusteella koko verkkokaupan sisältösuunnitelmaa voidaan räätälöidä. Tehokas hakukoneoptimointi yhdistettynä tehokkaaseen sisältömarkkinointiin ottaa huomioon asiakkaan ostopolun ja sen eri vaiheissa olevat asiakkaat.
Kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät ole yhtä ostovalmiita, sillä osa etsii vasta tietoa, vertailee hintoja, kun osa taas voi olla valmis tekemään ostoksen samantien. Avainsanatutkimus antaa arvokasta tietoa mitä eri vaiheissa olevat asiakkaat hakevat hakukoneista. Tämän perusteella verkkokaupalle voidaan luoda eri tyyppisiä sisältöjä, kuten:
Tuotesivut: Kohdennetaan spesifeihin tuotehakuihin, kuten "iPhone 15 Pro Max 256GB"
Kategoriasivut: Tavoittavat yleisemmät tuoteryhmähaut, kuten "älypuhelimet" tai "naisten talvitakit"
Blogit ja artikkelit: Ihanteellisia informatiivisille avainsanoille ja tietoisuusvaiheen hakijoille
Oppaat: Sopivat monimutkaisempiin aiheisiin ja "miten"-kysymyksiin
FAQ-sivut: Kohdentuvat suoriin kysymyksiin
Vertailusivut: Vastaavat "vs." ja "paras" -tyyppisiin hakuihin
Ostovalmiimmat asiakkaat monesti hakevat tuote- ja kategoriasivuille tyypillisiä hakutermejä. Menestyvät verkkokaupat kuitenkin tekevät myös laadukkaita artikkeleita ja oppaita, joiden avulla ostohaluttomampi asiakaskin voidaan kääntää ostajaksi.
Tuotesivujen hakukoneoptimointi
Tuotesivujen optimoinnilla voi olla hyvin ratkaiseva merkitys verkkokaupalle. Tuotesivut ovat loppujen lopuksi niitä sivuja, missä ostaminen tapahtuu. Tuotesivuja optimoimalla voit saada asiakkaita suoraan näille sivuille sekä parantaa niiden konversiota.
Verkkokaupan kasvaessa tuotesivujen määrä lisääntyy nopeasti, joten niiden optimointiin kannattaa luoda selkeä strategia ja prosessi.
Perusteellinen tuotesivujen optimointi kattaa useita elementtejä, joista keskeisimmät ovat:
Avainsanojen strateginen käyttö URL-osoitteessa, meta-otsikossa, H1-otsikossa sekä kuvaustekstissä
Uniikit, hyötyihin keskittyvät tuotekuvaukset, ei kopioitua sisältöä valmistajilta
Optimoidut, korkealaatuiset kuvat ja videot asianmukaisilla alt-teksteillä
Schema-merkintöjen hyödyntäminen rikastettujen hakutulosten saamiseksi
Asiakasarvostelut autenttisuuden ja jatkuvasti päivittyvän sisällön varmistamiseksi
Tehokas sisäinen linkitys relevantteihin tuotteisiin ja kategorioihin
Tuotesivujen optimoinnissa on tärkeää huomioida hakukoneiden lisäksi myös käyttäjäkokemus. Selkeä tuoteinformaatio, helppo navigointi, tarkka hinta- ja saatavuustieto sekä selkeät toimintakehotukset ovat olennaisia elementtejä konversion kannalta.
Optimoinnissa tulisi välttää yleisiä virheitä, kuten duplikaattisisältöä, puutteellisia tuotekuvauksia tai huonolaatuisia kuvia, jotka heikentävät sekä hakukonenäkyvyyttä että käyttäjäkokemusta.
Metatietojen tärkeys
Niin tuotesivuille kuin muillekin sisällöille, metatiedot ovat yksi tärkeimpiä asioita optimoida. Metatiedoiksi lasketaan Googlessa näkyvä sivun otsikko eli Meta Title sekä sen alla oleva kuvaus eli Meta Description.
Etenkin meta titlen optimointi on tärkeää, sillä hakukone vetää siitä isoja johtopäätöksiä mistä sivu kertoo ja mihin se liittyy. Meta Title myös näkyy käyttäjille, joten sen on syytä olla houkutteleva, jotta asiakkaat klikkaavat juuri sitä ja päätyvät sinun sivustollesi.
Yksittäinen tärkein tekijä on sisällyttää tuotesivun pääavainsana meta titleen. Tuotteiden kohdalla se on usein tuotteen nimi. Pelkkä tuotteen nimi ei kuitenkaan monesti riitä, tai ei ole optimaalinen. Titleä voi laajentaa lisäämällä siihen kehotuksen tai arvoa luovan tekijän mikä erottaa kilpailijoista.
Voit lisätä Meta Titleen esimerkiksi mainintaa ilmaisista toimituksista, takuuajoista, hinnasta tai tarjouksesta tai vastaavista.

Kategoriasivujen hakukoneoptimointi
Kategoriasivuilla voit tavoittaa niitä asiakkaita, jotka hakevat yleisiä tuotekategorioihin liittyviä hakusanoja eri variaatioin. Tällaisia hakusanoja voi olla esimerkiksi “talvitakit”, “sähköpyörät”, “miesten t-paidat” tai vieläkin tarkempia kuten “lasten kesä paljasjalkakengät”.
Kategoriasivuilla autat asiakasta löytämään juuri haluamansa tuotteen. Tuotekategorioihin liittyviä hakusanoja on usein enemmän mitä tuotehakuja ja niiden hakuvolyymit ovat myös suurempia. Näin potentiaalinen liikennekin näiden hakujen kautta on suurempi.
Avainsanojen käyttö
Käytä myös kategoriasivuilla kohdennettua avainsanaa sivun tärkeimmissä kohdissa: url-osoitteessa, Meta Titlessä sekä H1-otsikossa. Hae pääavainsanan synonyymejä, variaatioita sekä semanttisesti samaa tarkoittavia termejä myös sivun sisältöön.
Kattamalla hyvän määrän aiheeseen liittyviä termejä, lisäät relevanssia hakukoneen silmissä ja parannat mahdollisuuksia sijoittua hakutuloksissa korkealle useammilla termeillä.

Tuotelistaukset ja filteröinti
Sivulla tulee olla tarpeeksi relevantteja tuotteita esillä. Varmista, että tuotelistauksessa näkyy pelkästään kategoriaan sopivia tuotteita, ettei sekaan pääse virheellisesti vääriä tuotteita.
Tuotelistaukset ovat myös sisältöä hakukoneelle, mistä se saa käsitystä sivun tarkoituksesta ja laadusta. Jos seassa on kuitenkin vääriä tuotteita, se voi heikentää hakukoneen antamia laatupisteitä.
Anna käyttäjille myös mahdollisuus suodattaa tuotteita ja niiden ominaisuuksia. Tämä parantaa käyttäjäkokemusta, lisää käyttäjien sivulla vietettyä aikaa sekä lisää yleistä aktiviisuutta sivustolla, mitä myös hakukoneet mittaavat. Mitä sitoutuneempia käyttäjät yleisesti ovat sivustolla, sitä parempaa signaalia se antaa hakukoneelle.
Kategoriasivun sisältö ja sisäiset linkitykset
Yleisesti toimiva rakenne kategoriasivulle on aloittaa se selkeällä pääotsikolla, jatkaa pienellä tekstikappaleella, jonka jälkeen antaa tuotelistaus ja filteröinti. Sivun alaosaan tuotelistauksen alle kannattaa kirjoittaa vielä pidempi tekstiosio, missä kertoa lisätietoa tuotteista ja vastata käyttäjien kysymyksiin.
Usein näkee verkkokaupoissa kategoriasivuja ilman mitään tekstiä. Ilman tekstisisältöä kategoriasivuja on vaikea saada rankkaamaan Googlessa tai muissa hakukoneissa, sillä hakukoneella ei välttämättä ole tarpeeksi materiaalia prosessoitavaksi, minkä perusteella arvioida sivua. Mitä enemmän osoitat olevasi aiheen asiantuntija, sisällytät aiheeseen liittyviä avainsanoja ja pidät käyttäjän lukemassa sivua, palvelet sekä hakukonetta että käyttäjiä.

Tekstisisältö on myös mainio tapa sisäisesti linkittää muille relevanteille verkkokaupan sivuille. Sisäiset linkit ovat tärkeitä hakukoneille sekä käyttäjille.
Linkittämällä muille relevanteille sivuille, signaloit kohdesivujen tärkeyttä hakukoneille ja hajautat ulkoisten linkkien tuomaa voimaa läpi sivuston. Linkitä kuitenkin vain varmasti toisilleen relevantit sivut keskenään.
Kuvan esimerkissä AI Commercen alustaa käyttävä Nummenpyörä on esimerkiksi hyvin sisäisesti linkannut heidän kaupunkisähköpyörät-sivulta muille relevanteille sivuille, kuten erilaisiin pyörien varusteisiin ja tarvikkeisiin.

Verkkokaupan tekninen optimointi
Teknisessä hakukoneoptimoinnissa varmistetaan, että verkkokauppa toimii moitteettomasti sekä teknisestä näkökulmasta sekä käyttäjille että hakukoneille. Hakukoneet arvostavat verkkokauppoja, jotka ovat rakenteeltaan selkeitä ja loogisia, sivut latautuvat nopeasti, tarvittavat suojaukset on päällä ja kaikki toiminnot kuten tuotefilterit toimivat jouhevasti ja tehokkaasti.
Hakukoneystävällinen URL-rakenne
Verkkokaupan URL-rakenteen tulisi olla looginen ja hierarkinen. Tämä helpottaa sekä käyttäjien että hakukoneiden navigointia sivustolla ja ymmärrystä sivuston rakenteesta.
Onnistuneeseen URL-rakenteeseen on kaksi tapaa, josta on molemmista näyttöä että niillä voi pärjätä hyvin hakukoneissa.
1. Täysin hierarkinen rakenne:
Etusivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/
Kategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/
Alikategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/
Tuoteryhmä: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/
Tuotesivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/puuvilla-oxford-kauluspaita-sininen/
2. Tuotteet omassa siilossaan:
Etusivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/
Kategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/
Alikategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/
Tuoteryhmä: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/
Tuotesivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/tuote/puuvilla-oxford-kauluspaita-sininen/
Esimerkkien mukaisesti kannattaa pyrkiä kategorisoimaan tuoteryhmät pääkategoriasta alaspäin hierarkisesti. Tuotesivut voi joko tehdä omanaan /tuote/ kansion alle, tai tuotekategorian alle.
Se kumpi on järkevämpää, riippuu paljon verkkokaupan koosta ja tilanteesta. Jos tuotteet kuuluvat hyvin selkeästi tiettyyn yhteen alakategoriaan, sen voi tehdä alakategorian alle. Jos verkkokaupassa on hyvin paljon tuotteita, kategorioita saattaa tulla lisää ja muuttua, kannattaa tuotteet laittaa /tuote/ kansion alle selkeyden vuoksi.
Sivun latausnopeus ja mobiiliystävällisyys
Sivuston latausnopeus on yksi tärkeimmistä teknisistä tekijöistä. Google painottaa muun muassa yhä enemmän sivustojen käyttäjäkokemusta, joihin latausnopeus liittyy oleellisesti. Kukaan ei viihdy sivustolla, jonka sivut lataavat hitaasti ja siirtyminen sivulta toiselle on kankeaa.
Google mittaa sivuston suorituskykyä muun muassa Core Web Vitals- mittareilla, jotka arvioivat:
Latausnopeutta (Largest Contentful Paint)
Interaktiivisuutta (First Input Delay)
Visuaalista stabiilisuutta (Cumulative Layout Shift)
Verkkokaupan nopeudella on myös suora yhteys konversioon:
1 sekunnin viive latausajassa voi vähentää konversiota 7%
3 sekunnin viive voi johtaa jopa 50% poistumisasteeseen
40% käyttäjistä poistuu sivustolta, jos sen latautuminen kestää yli 3 sekuntia
Voit analysoida verkkokauppasi teknistä suorituskykyä PageSpeed Insights -työkalulla tai muilla vastaavilla palveluilla. Muihin verkkokauppa-alustoihin nähden tällä osa-alueella AI Commerce on onnistunut erittäin hyvin, sillä latausnopeudet ja tekniset mittarit ovat monilla verkkokaupoilla erittäin hyvällä tasolla. Esimerkkinä Nummen Pyörä, jonka mittarit ovat erinomaisilla lukemilla.

Tuotefilteröinti ja duplikaattisisältö
Verkkokaupoille erityisen tärkeä teknisen SEO:n toimenpide on tarkastaa mahdolliset duplikaattisisällön ongelmat. Nämä johtuvat usein tuotefiltereistä, jotka lisäävät sivun url-osoitteeseen filterin mukaisia parametreja.
Esimerkiksi vaatekaupassa paitoja voisi filteröidä värin tai koon mukaan, jolloin urliin voi ilmestyä seuraavanlaisia lisäyksiä:
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/?koko=m&vari=sininen
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/?koko=l&vari=punainen
Jos url muuttuu, se tarkoittaa että kyseessä on täysin uusi oma sivunsa. Enää ei siis teknisesti olla samalla /paidat/ sivulla. Jos parametrisivuista ei ole viestitetty oikein hakukoneille, on iso riski että hakukone tulkitsee kaikki sivut toistensa kopioiksi eli duplikaateiksi. Näin ollen kaikki sivut kilpailevat toistensa kanssa.
Tämän ongelman ratkaisemiseksi kannattaa käyttää rel=canonical tagia. Kun parametri-sivulla on asetettu canonical tagi varsinaiselle /paidat/ sivulle, se kertoo hakukoneelle että parametrisivua ei tarvitse erikseen listata hakutuloksiin, vaan /paidat/ sivu on sivun virallinen versio.
Sivun html-koodista tulisi löytyä tämänlainen maininta:
<link rel=”canonical” href=”https://esimerkkiverkkokauppa.fi/vaatteet/paidat/” />
Googlen crawl-budjetti
Duplikaattisivut isossa skaalassa vaikuttaa Googlen crawlaukseen. Tämä tarkoittaa kuinka Googlen robotti käy verkkosivuja läpi ja arvioi niitä.
Googlen robotti käy nyt kaikkia duplikaattisivuja läpi ja käyttää siihen crawl budjettiansa, kun se voisi käydä vain varsinaista /paidat/ sivua läpi ja säästää käyttämänsä resurssit muiden sivujen läpikäymiseen. Tämä voi viivästyttää uusien sivujen indeksointia ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, minkä Google sivustosta saa.
Crawl budjetin tehokas käyttö on yksi olennaisia teknisen hakukoneoptimoinnin toimenpiteitä. Tällä varmistetaan, että sivustolla ei roiku sellaisia sivuja, mitä Google käy kokoajan läpi mutta sivut eivät syystä tai toisesta saa mitään näkyvyyttä hakutuloksissa. Googlekin on bisnes ja tekemällä crawlauksesta ja sivustosta kustannustehokkaan Googlelle, se palvelee koko sivuston kykyä sijoittua hakutuloksissa.
Ulkoinen hakukoneoptimointi
Ulkoisella hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan, mitkä muut sivustot linkkaavat sinun sivustollesi ja missä kaikkialla muilla sivustoilla sinun sivustosi ja brändisi mainitaan. Etenkin linkit ovat hyvin voimakas signaali hakukoneille joka auttaa sivustoja rankkaamaan paremmin hakutuloksissa.
Muilta sivustoilta tulevat linkit ovat hakukoneelle ikään kuin validaatiomekanismi. Jos muut sivustot linkkaavat toiselle sivustolle, se osoittaa arvoa ja suosiota. Mitä laadukkaammalta ja kontekstiltaan relevantimmalta sivustolta linkki on, sitä enemmän se antaa arvoa hakukoneoptimoinnille. Ei siis ole täysin sama miltä sivustolta linkin saa.
Se kuinka paljon ulkoisia linkkejä tarvitsee, riippuu kilpailutilanteesta. Jos kilpailijoilla on kymmeniä tai satoja linkkejä tärkeille sivuille, todennäköisesti myös sinä tarvitset linkkejä, ellei sisältö tai muut osa-alueet ole merkittävästi parempia kuin kilpailijalla.
On tärkeää yhdistää ulkoisten linkkien, eli backlinkien hankinta fiksuun sisäiseen linkitykseen. Ulkoisten linkkien antamaa voimaa voi jakaa muille sivuille omien sisäisten linkkien kautta.
Miten rakentaa linkkejä verkkokaupalle?
Laadukkaita linkkejä ei ole aina helppo saada, mutta tässä toimivimmat keinot miten niitä voit itsellesi saada:
Erittäin laadukas sisältö, kuten informatiiviset artikkelit ja tutkimukset, mitä muut haluavat jakaa
Vieraskirjoitukset muille sivustolle
Haastattelut ja mediayhteistyöt
Vaikuttajamarkkinointi ja esimerkiksi tuotearvosteluiden pyytäminen vaikuttajien verkkosivustoille
Lehdistötiedotteet ja digitaalinen PR
Yrityshakemistot ja listaukset
Sosiaalisen median profiilit
Linkit ja maininnat vaikuttavat sekä perinteisiin hakukoneisiin, kuten Googleen ja Bingiin, mutta myös alati kasvaviin tekoälyhakukoneisiin. Voit esimerkiksi käyttää strategiana päästä esille juuri niillä lähdesivustoilla, mitä monet kielimallit ja tekoälyt käyttävät kerätäkseen dataa kielimalliensa kehittämiseen.
Esimerkiksi Googlen oma tekoäly Gemini, käyttää Reddit keskustelualustan sisältöä oman kielimallinsa kehittämiseen. Jos sinun brändisi ja sivustosi on Redditissä mainittu relevantisti, sillä on hyvä mahdollisuus päästä mukaan Geminin antamiin vastauksiin ja saada sitä kautta näkyvyyttä.
Verkkokauppa-alustan merkitys hakukoneoptimoinnille
Alustalla jolla verkkokauppa on, voi olla yllättävänkin paljon merkitystä sekä hakukoneoptimoinnille, sisällön hallinnalle sekä sivuston ylläpidolle. Alusta muodostaa teknisen pohjan, jonka päälle hakukoneoptimointi rakennetaan.
Alusta vaikuttaa muun muassa näihin osa-alueisiin:
Sivuston latausnopeus: Alusta ja sen arkkitehtuuri määrittävät sivuston perusnopeuden, joka on merkittävä tekijä hakukoneille
Tekninen rakenne: URL-rakenne, sivuston hierarkia ja responsiivisuus on helpommin hallittavissa tietyillä alustoilla
Sisällönhallinta: Kuinka helposti voit luoda ja muokata sisältöjä, lisätä tuotteita, käyttää schema-merkintöjä, muokata metatietoja, jne.
Indeksoitavuus: Mahdollisuudet hallita robots.txt-tiedostoa, XML- sekä HTML-sivukarttoja
Duplikaattisisällön hallinta: Kuinka helposti alusta mahdollistaa canonical-tagien käytön ja tuotefiltterin hallinnan
Mobiilioptimointi: Alustan responsiivisuus ja mobiiliystävällisyys
Kansainvälisyys: Hreflang-merkintöjen ja monikielisten sisältöjen hallinta
Ulkoisten työkalujen integraatio: Google Analytics, Search Console ja muiden SEO-työkalujen implementointi
Muiden toimintojen toimivuus: Verkkokaupan sisäisten toimintojen kuten hakutoiminnon toimivuus
Kustomointimahdollisuudet: Tietyillä alustoilla voit paremmin ja helpommin kustomoida kaupan ulkoasua, sivupohjia sekä eri elementtejä
Käytetyimpiä verkkokauppa-alustoja on muun muassa WooCommerce, Shopify ja Wix. AI Commerce on varteenotettava vaihtoehto sillä etenkin teknisen toimivuuden ja latausnopeuksien ansiosta hakukoneoptimoinnilla on erittäin hyvät lähtökohdat tällä alustalla. Alle 100ms latausajat muun muassa erottaa AI Commercen useasta muusta alustasta.
Lue lisää: Miksi valita AI Commerce?
Verkkokauppa-alustan valinta on strateginen päätös, jolla on pitkäaikaisia vaikutuksia sekä verkkokaupan yleiseen pyörittämiseen sekä myös hakukoneoptimointiin. Tämä kannattaa ottaa huomioon heti alussa verkkokauppaa perustettaessa.
Yhteenveto
Verkkokaupan hakukoneoptimointi koostuu useista toisiaan tukevista elementeistä: sisäisestä optimoinnista, teknisestä optimoinnista sekä ulkoisesta optimoinnista. Kun kaikki nämä osa-alueet toimivat hyvin yhdessä, voi verkkokauppa saavuttaa erinomaisia tuloksia hakutuloksissa.
Suurin osa ihmisistä ostaa nykypäivänä tuotteita tai palveluita netin kautta. Hakukoneissa on siis paljon potentiaalia suoralle asiakashankinnalle verkkokauppayrityksille. Se vaatii kuitenkin pitkäjänteistä ja strategista tekemistä. Optimointi perustuu huolellisiin, dataan perustuviin analyyseihin ja strategioihin.
Usein kysytyt kysymykset
1. Mitä on verkkokaupan hakukoneoptimointi?
Verkkokaupan hakukoneoptimointi on prosessi, jossa verkkokaupan näkyvyyttä parannetaan hakukoneiden tuloksissa. Verkkokauppa SEO muodostuu kolmesta pääosa-alueesta: teknisest hakukoneoptimoinnista, sisäisen hakukoneoptimoinnista sekä ulkoisesta hakukoneoptimoinnista. Tyypillisintä verkkokaupoille on tuotesivujen sekä kategoriasivujen optimointi, jolla voi tavoittaa suoraan niitä asiakkaita jotka ovat valmiiksi kiinnostuneita myytävistä tuotteista.
2. Kuinka nopeasti verkkokaupan hakukoneoptimointi tuottaa tuloksia?
Verkkokaupan hakukoneoptimoinnin tulokset alkavat tyypillisesti näkyä 3-6 kuukauden kuluessa, mutta merkittävät tulokset voivat vaatia 6-12 kuukautta. Tuloksiin vaikuttavat toimialan kilpailu, sivuston ikä ja historia sekä optimoinnin laajuus.
Yksittäisillä toimenpitellä voi olla suuria vaikutuksia yksittäisille sivuille, joten nopeatkin tulokset ovat mahdollisia, jos muutos on tarpeeksi merkittävä. Esimerkiksi meta tietojen optimoinnit tai avainsanojen käyttö tärkeimmissä paikoissa on sellaisia, mitkä yksinään voi nostaa sivuja nopeastikin.
Kestäviin tuloksiin kuitenkin tarvitaan pitkäjänteistä ja strategista tekemistä.
3. Onko verkkokauppa-alustalla merkitystä hakukoneoptimoinnin kannalta?
Kyllä, verkkokauppa-alustalla on merkittävä vaikutus hakukoneoptimoinnin mahdollisuuksiin. Alustan tulisi olla teknisesti hyvä mahdollistaen sivuston nopean latauksen sekä järjestelmältään helppokäyttöinen. Sisällöntuotannon hallinta, tekniset toimenpiteet kuten metatietojen muokkaus ja mahdolliset uudelleenohjaukset, kuvien optimoinnin helppous sekä kustomoinnin mahdollisuudet ovat monesti hyvin eri tasolla eri alustoilla.
4. Tarvitseeko verkkokauppa hakukoneoptimointia?
Lähes kaikki verkkokaupat voivat hyötyä mittavasti hakukoneoptimoinnista, joten kyllä, verkkokauppa tarvitsee hakukoneoptimointia. Verkkokaupat voivat menestyä myös muiden markkinointikanavien avulla, kuten Google Adsin tai somemainonnan avulla, mutta yhdistämällä näitä hakukoneoptimointiin saavutetaan yleensä paras tulos. SEO tarjoaa hyvin kustannustehokkaan ja hyvän pääoman tuoton omaavan markkinointikanavan pitkällä aikavälillä.
5. Miten lähteä tekemään verkkokaupan hakukoneoptimointia?
Verkkokaupan hakukoneoptimointia kannattaa lähteä tekemään auditoinnin kautta. Auditointi tarkoittaa verkkokaupan nykytilan kartoitusta, jossa havaitaan suurimmat mahdollisuudet sekä sivuston puutteet. Vain tämän tekemällä tiedetään minkälaista hakukoneoptimointia on kannattavinta lähteä tekemään ja miten kilpailijat pystytään päihittämään.
Tämän jälkeen avainsanatutkimus, kilpailija-analyysi, teknisten vikojen korjaaminen, SEO-optimoidun sisällön tuottaminen sekä laadukkaiden ulkoisten linkkien hankkiminen on verkkokaupan hakukoneoptimointia pähkinänkuoressa.
SEO-asiantuntijan vinkit verkkokaupan hakukoneoptimointiin
Tämä artikkeli on osa AI Commerce verkkokauppa-alustan kolmiosaista artikkelisarjaa verkkokaupan hakukoneoptimoinnista. Artikkelin on kirjoittanut SEO-konsultti Jussi Viljanen.
Artikkelin sisältö:
Hakukoneoptimoinnin merkitys verkkokaupalle
Missä verkkokauppa voi näkyä Googlen hakutuloksissa?
Verkkokauppa SEO:n osa-alueet
Varmista näkyvyys oikeilla avainsanoilla
Tuotesivujen hakukoneoptimointi
Kategoriasivujen hakukoneoptimointi
Verkkokaupan tekninen optimointi
Ulkoinen hakukoneoptimointi
Verkkokauppa-alustan merkitys hakukoneoptimoinnille
Yhteenveto
Usein kysytyt kysymykset
Hakukoneoptimoinnin merkitys verkkokaupalle
Verkkokauppa ja verkossa ostaminen on nykypäivän kuluttajien arkea. Muun muassa kotimaisen verkkokauppojen maksupalvelu Paytrailin, vuoden 2023 raportin mukaan, jopa 77% suomalaista kertoi tehneensä ostoksia verkossa viimeisen 28 päivänä.
Kun tiedämme, että suurin osa näistä ostajista aloittaa ostoprosenssinsa juuri hakukoneiden kautta, nousee verkkokaupan SEO hyvin suureen rooliin. Jos et ole näkyvillä hakukoneissa, jäät paitsi parhaasta asiakasvirrasta.
Hakukoneoptimointi ja sitä kautta saatava orgaaninen liikenne tarjoaa verkkokaupalle useita merkittäviä etuja:
Kustannustehokkuus: Verrattuna maksettuun mainontaan, SEO tarjoaa pitkäaikaista näkyvyyttä ilman että maksat kävijöistä erikseen
Jatkuvuus: Hyvin optimoitu verkkokauppa voi saada liikennettä jatkuvasti ja pitkän aikaa
Ostovalmiit asiakkaat: SEO tavoittaa asiakkaat juuri silloin, kun he itse etsivät tuotteita ja ovat valmiita ostamaan
Skaalautuvuus: Mitä enemmän ja pidempään liikennettä saat, sitä pienempi on kustannus per asiakas
Luottamus: Orgaaniset hakutulokset herättävät usein enemmän luottamusta kuin maksetut mainokset
Missä verkkokauppa voi näkyä Googlen hakutuloksissa?
Googlen hakutulossivu on täynnä mahdollisuuksia nettikaupoille. Se on nykypäivänä paljon enemmän, kuin vaan perinteinen lista linkkejä eri sivustoille.
Näkyvyyttä voi saada monista eri elementeistä, joiden kautta voi saavuttaa asiakkaita.
Orgaaniset hakutulokset
Perinteiset orgaaniset hakutulokset ovat Suomessa edelleen hakutulosten ydin ja hyvä keino saada liikennettä verkkokauppaan. Orgaaniset hakutulokset ovat niitä tavanomaisia linkkejä eri sivuille, joita Google näyttää perustuen omaan algoritmiinsa ja mitä sivuja se näkee parhaimpana vastaamaan eri hakutermeihin.
Hakutulossivu itsessään sekä orgaaniset tulokset voivat vaihdella riippuen sisällön tyypistä. Google näyttää orgaanisia tuloksia hieman erilailla riippuen onko kyseessä tuotesivu, kategoriasivu, blogiteksti tai joku muu.

Kuinka rikastaa omia hakutuloksia?
Orgaanisten tulosten ei välttämättä tarvitse olla vain tylsiä linkkejä. Rikastamalla niitä eri tiedoilla, kuten tuotteiden hintatiedoilla, arvosteluilla, saatavuudella ynnä muilla, omia tuloksia voi tehdä hyvinkin paljon näkyvimmiksi, informatiivisimmiksi ja erottuvammiksi.
Rikastettujen tulosten saaminen vaatii strukturoidun datan lisäämistä verkkokaupan sivuille, eli Schema markupia. Schema on html-koodi, jonka voi lisätä mille tahansa sivulle. Scheman avulla eri tietoja sisällöstä pystyy kommunikoimaan suoraan hakukoneelle ilman, että hakukoneen pitää itse pähkäillä mitä mikäkin sivulla tarkoittaa.
Käyttämällä esimerkiksi tuotesivuilla Product Schema merkintää, voit kertoa tuotteiden eri tietoja ja saada rikastettuja hakutuloksia. Schemoja on useita erilaisia eri käyttötarkoituksiin.
Kovan kilpailun markkinassa kaikki saatavilla olevat keinot kannattaa ottaa käyttöön. Näin pystyt erottumaan kilpailijoista ja lisäämään kävijöitä omalle verkkokaupalle.

Kuvahaku
Googlen kuvahaku on usein unohdettu paikka, mutta etenkin verkkokaupoille se on tärkeä ja hyvin potentiaalinen lähde saada liikennettä ja näkyvyyttä. Verkkokaupan tuotekuvia optimoimalla kuvat voi nousta korkealle kuvahaussa tullen esille juuri niille asiakkaille jotka aloittavat tiedon ja tuotteiden etsimisen kuvia katsomalla.
Kuvahakua Google myös näyttää sekä omassa osiossaan, mutta nostaa myös kuvahaun tuloksia tavanomaisten hakutulosten sekaan. Varmistamalla, että tuotekuvasi ovat laadukkaita, niillä on osuvat tiedostonimet, alt-tekstit sekä ne on jäsennelty oikein sivulla, voit parantaa näkyvyyttäsi kuvahaussa ja ohjata liikennettä suoraan tuotesivuillesi.

Tuotelistaukset
Hakutulosten sekaan Google nostaa usein tuotelistauksia, missä voit saada tuotteesi esille tuotteen kuvan, nimen, hintatietojen ja esimerkiksi arvostelutietojen kanssa. Tämä on samankaltainen elementti hakutulosten sivulla, mitä on esim. Google Shopping- mainokset. Erona vain että näistä paikoista et erikseen maksa vaan saat ne orgaanisesti.
Tuotesivujen ollessa kunnossa monipuolisine ja selkeine tietoineen ja käyttämällä schema markupia eli strukturoitua dataa, voit saada omat tuotteesi tähän osioon.
Koko osio on visuaalisesti hyvin erottuva ja silmiin pistävä hakutulosten seasta ja siten tehokas paikka saada kävijöitä omille tuotesivuille.

Videotulokset
Google näyttää yhä enenemissä määrin videoita ja etenkin Youtube-videoita hakutuloksissa. Verkkokauppa voi epäsuorasti saada näkyvyyttä myös tätä kautta ja nostaa esiin brändiään ja yritystään.
Verkkokauppa voi esimerkiksi tehdä tuotteistaan esittelyvideoita, vertailuja tai käyttöohjevideoita jotka voivat nousta osaksi hakutuloksia.
Ihmiset kysyvät myös - osio
Lähes kaikissa hakutuloksissa on “Ihmiset kysyvät myös” tai “People Also Ask” osio, jossa Google näyttää sen ennakoimia tai ihmisten jo esittämiä kysymyksiä aiheeseen liittyen. Klikkaamalla kysymyksen auki saat vastauksen poimittuna joltakin verkkosivustolta. Tämä sivusto voi olla verkkokauppasi, jos se käsittelee ja vastaa hyvin asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin.
Käsittelemällä tässä osiossa toistuvia kysymyksiä verkkokaupan blogiartikkeleissa tai muualla, on hyvä mahdollisuus päästä osaksi tätäkin osiota. Lisäämällä usein kysyttyjä kysymyksiä eli FAQ-osioita osaksi sisältöä paranee myös mahdollisuudet saada omia sisältöjä tähän osioon.

Maksetut mainokset
Vaikka maksetut mainokset eli Google Adsit eivät ole suoraan osa hakukoneoptimointia (SEO), ne ovat olennainen osa kokonaisvaltaista digitaalista markkinointia ja tapa saada nopeasti näkyvyyttä Googlen hakutulossivun yläosaan.
SEO keskittyy orgaaniseen (maksuttomaan) liikenteeseen, mutta maksettu mainonta voi myös tarjota paikan lisätä myyntiä. Usein hakukoneoptimoinnin ja mainonnan yhteensovittaminen onkin hyvä ja toimiva strategia verkkokaupoille.

Verkkokauppa SEO:n osa-alueet
Verkkokaupan SEO, kuten kaikki hakukoneoptimointi perustuu kolmeen pää osa-alueeseen:
Sisäinen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan sisällön optimointia sekä hakukoneille ja käyttäjille
Tekninen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan teknisen toimivuuden ja hakukoneystävällisyyden varmistamista
Ulkoinen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan ulkoisia signaleeja, kuten muilta sivustoilta tulevia linkkejä sekä mainintoja
Jokainen näistä osa-alueista on tärkeä jos verkkokaupan sijoituksia Googlessa ja muissa hakukoneissa halutaan kestävästi nostaa. Vahva tekninen pohja, laadukas sisältö oikeille avainsanoille kohdennettuna sekä etenkin kilpailijoihin verrattuna kattavampi linkkiprofiili muodostaa kokonaisuuden millä on erittäin hyvät mahdollisuudet pärjätä.
Käydään seuraavaksi läpi yksityiskohtaisemmin jokaiseen osa-alueeseen vaikuttavia tärkeimpiä tekijöitä.
Varmista näkyvyys oikeilla avainsanoilla
Avainsanat ovat hakukoneoptimoinnin kulmakivi ja verkkokaupan näkyvyyden perusta. Avainsanat tarkoittavat niitä hakutermejä, joilla potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteitasi ja palveluitasi hakukoneista.
Oikeiden avainsanojen tunnistaminen ja niiden strateginen käyttö verkkosivuillasi määrittää pitkälti sen, löytävätkö asiakkaat verkkokauppasi. Onnistunut avainsanastrategia perustuu huolelliseen tutkimukseen, analyysiin ja jatkuvaan optimointiin.
Avainsanatutkimus
Avainsanatutkimus muodostaa perustan hakukoneoptimoinnille. Sen avulla selvität, millä hakutermeillä potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteitasi. Avainsanatutkimus muun muassa:
Paljastaa mitä termejä potentiaaliset asiakkaat käyttävät
Auttaa löytämään hakutermejä, joita kilpailijat eivät ole vielä hyödyntäneet
Mahdollistaa faktapohjaisen SEO-strategian luomisen - ei arvailuja
Ohjaa verkkokaupan sisällöntuotantoa eri ostopolun vaiheille
Jokaiselle verkkokaupan sivulle kannattaa valita yksi pääavainsana, mutta sisällyttää myös avainsanan variaatioita, synonyymejä ja semanttisesti aiheeseen liittyviä termejä.
Avainsanatutkimukseen kannattaa panostaa ja sitä varten on olemassa useita eri työkaluja. Löydät niin maksullisia kattavampia työkaluja, mutta voit myös hyödyntää ilmaisia millä pääset hyvään alkuun.
Myös tekoälysovellukset voivat auttaa löytämään sopivia termejä, fraaseja ja näkökulmia mitä sisällössä kannattaa käyttää.
Maksulliset työkalut:
Semrush
Ahrefs
Moz
SE Ranking
Ilmaiset työkalut:
Googlen hakusanaehdotukset
Google Search Console
Google Keyword Planner
Google Trends
Suosittuja tekoälysovelluksia:
ChatGPT
Claude
Google Gemini
Perplexity
Sisältösuunnitelma avainsanatutkimuksen perusteella
Avainsanatutkimuksen perusteella koko verkkokaupan sisältösuunnitelmaa voidaan räätälöidä. Tehokas hakukoneoptimointi yhdistettynä tehokkaaseen sisältömarkkinointiin ottaa huomioon asiakkaan ostopolun ja sen eri vaiheissa olevat asiakkaat.
Kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät ole yhtä ostovalmiita, sillä osa etsii vasta tietoa, vertailee hintoja, kun osa taas voi olla valmis tekemään ostoksen samantien. Avainsanatutkimus antaa arvokasta tietoa mitä eri vaiheissa olevat asiakkaat hakevat hakukoneista. Tämän perusteella verkkokaupalle voidaan luoda eri tyyppisiä sisältöjä, kuten:
Tuotesivut: Kohdennetaan spesifeihin tuotehakuihin, kuten "iPhone 15 Pro Max 256GB"
Kategoriasivut: Tavoittavat yleisemmät tuoteryhmähaut, kuten "älypuhelimet" tai "naisten talvitakit"
Blogit ja artikkelit: Ihanteellisia informatiivisille avainsanoille ja tietoisuusvaiheen hakijoille
Oppaat: Sopivat monimutkaisempiin aiheisiin ja "miten"-kysymyksiin
FAQ-sivut: Kohdentuvat suoriin kysymyksiin
Vertailusivut: Vastaavat "vs." ja "paras" -tyyppisiin hakuihin
Ostovalmiimmat asiakkaat monesti hakevat tuote- ja kategoriasivuille tyypillisiä hakutermejä. Menestyvät verkkokaupat kuitenkin tekevät myös laadukkaita artikkeleita ja oppaita, joiden avulla ostohaluttomampi asiakaskin voidaan kääntää ostajaksi.
Tuotesivujen hakukoneoptimointi
Tuotesivujen optimoinnilla voi olla hyvin ratkaiseva merkitys verkkokaupalle. Tuotesivut ovat loppujen lopuksi niitä sivuja, missä ostaminen tapahtuu. Tuotesivuja optimoimalla voit saada asiakkaita suoraan näille sivuille sekä parantaa niiden konversiota.
Verkkokaupan kasvaessa tuotesivujen määrä lisääntyy nopeasti, joten niiden optimointiin kannattaa luoda selkeä strategia ja prosessi.
Perusteellinen tuotesivujen optimointi kattaa useita elementtejä, joista keskeisimmät ovat:
Avainsanojen strateginen käyttö URL-osoitteessa, meta-otsikossa, H1-otsikossa sekä kuvaustekstissä
Uniikit, hyötyihin keskittyvät tuotekuvaukset, ei kopioitua sisältöä valmistajilta
Optimoidut, korkealaatuiset kuvat ja videot asianmukaisilla alt-teksteillä
Schema-merkintöjen hyödyntäminen rikastettujen hakutulosten saamiseksi
Asiakasarvostelut autenttisuuden ja jatkuvasti päivittyvän sisällön varmistamiseksi
Tehokas sisäinen linkitys relevantteihin tuotteisiin ja kategorioihin
Tuotesivujen optimoinnissa on tärkeää huomioida hakukoneiden lisäksi myös käyttäjäkokemus. Selkeä tuoteinformaatio, helppo navigointi, tarkka hinta- ja saatavuustieto sekä selkeät toimintakehotukset ovat olennaisia elementtejä konversion kannalta.
Optimoinnissa tulisi välttää yleisiä virheitä, kuten duplikaattisisältöä, puutteellisia tuotekuvauksia tai huonolaatuisia kuvia, jotka heikentävät sekä hakukonenäkyvyyttä että käyttäjäkokemusta.
Metatietojen tärkeys
Niin tuotesivuille kuin muillekin sisällöille, metatiedot ovat yksi tärkeimpiä asioita optimoida. Metatiedoiksi lasketaan Googlessa näkyvä sivun otsikko eli Meta Title sekä sen alla oleva kuvaus eli Meta Description.
Etenkin meta titlen optimointi on tärkeää, sillä hakukone vetää siitä isoja johtopäätöksiä mistä sivu kertoo ja mihin se liittyy. Meta Title myös näkyy käyttäjille, joten sen on syytä olla houkutteleva, jotta asiakkaat klikkaavat juuri sitä ja päätyvät sinun sivustollesi.
Yksittäinen tärkein tekijä on sisällyttää tuotesivun pääavainsana meta titleen. Tuotteiden kohdalla se on usein tuotteen nimi. Pelkkä tuotteen nimi ei kuitenkaan monesti riitä, tai ei ole optimaalinen. Titleä voi laajentaa lisäämällä siihen kehotuksen tai arvoa luovan tekijän mikä erottaa kilpailijoista.
Voit lisätä Meta Titleen esimerkiksi mainintaa ilmaisista toimituksista, takuuajoista, hinnasta tai tarjouksesta tai vastaavista.

Kategoriasivujen hakukoneoptimointi
Kategoriasivuilla voit tavoittaa niitä asiakkaita, jotka hakevat yleisiä tuotekategorioihin liittyviä hakusanoja eri variaatioin. Tällaisia hakusanoja voi olla esimerkiksi “talvitakit”, “sähköpyörät”, “miesten t-paidat” tai vieläkin tarkempia kuten “lasten kesä paljasjalkakengät”.
Kategoriasivuilla autat asiakasta löytämään juuri haluamansa tuotteen. Tuotekategorioihin liittyviä hakusanoja on usein enemmän mitä tuotehakuja ja niiden hakuvolyymit ovat myös suurempia. Näin potentiaalinen liikennekin näiden hakujen kautta on suurempi.
Avainsanojen käyttö
Käytä myös kategoriasivuilla kohdennettua avainsanaa sivun tärkeimmissä kohdissa: url-osoitteessa, Meta Titlessä sekä H1-otsikossa. Hae pääavainsanan synonyymejä, variaatioita sekä semanttisesti samaa tarkoittavia termejä myös sivun sisältöön.
Kattamalla hyvän määrän aiheeseen liittyviä termejä, lisäät relevanssia hakukoneen silmissä ja parannat mahdollisuuksia sijoittua hakutuloksissa korkealle useammilla termeillä.

Tuotelistaukset ja filteröinti
Sivulla tulee olla tarpeeksi relevantteja tuotteita esillä. Varmista, että tuotelistauksessa näkyy pelkästään kategoriaan sopivia tuotteita, ettei sekaan pääse virheellisesti vääriä tuotteita.
Tuotelistaukset ovat myös sisältöä hakukoneelle, mistä se saa käsitystä sivun tarkoituksesta ja laadusta. Jos seassa on kuitenkin vääriä tuotteita, se voi heikentää hakukoneen antamia laatupisteitä.
Anna käyttäjille myös mahdollisuus suodattaa tuotteita ja niiden ominaisuuksia. Tämä parantaa käyttäjäkokemusta, lisää käyttäjien sivulla vietettyä aikaa sekä lisää yleistä aktiviisuutta sivustolla, mitä myös hakukoneet mittaavat. Mitä sitoutuneempia käyttäjät yleisesti ovat sivustolla, sitä parempaa signaalia se antaa hakukoneelle.
Kategoriasivun sisältö ja sisäiset linkitykset
Yleisesti toimiva rakenne kategoriasivulle on aloittaa se selkeällä pääotsikolla, jatkaa pienellä tekstikappaleella, jonka jälkeen antaa tuotelistaus ja filteröinti. Sivun alaosaan tuotelistauksen alle kannattaa kirjoittaa vielä pidempi tekstiosio, missä kertoa lisätietoa tuotteista ja vastata käyttäjien kysymyksiin.
Usein näkee verkkokaupoissa kategoriasivuja ilman mitään tekstiä. Ilman tekstisisältöä kategoriasivuja on vaikea saada rankkaamaan Googlessa tai muissa hakukoneissa, sillä hakukoneella ei välttämättä ole tarpeeksi materiaalia prosessoitavaksi, minkä perusteella arvioida sivua. Mitä enemmän osoitat olevasi aiheen asiantuntija, sisällytät aiheeseen liittyviä avainsanoja ja pidät käyttäjän lukemassa sivua, palvelet sekä hakukonetta että käyttäjiä.

Tekstisisältö on myös mainio tapa sisäisesti linkittää muille relevanteille verkkokaupan sivuille. Sisäiset linkit ovat tärkeitä hakukoneille sekä käyttäjille.
Linkittämällä muille relevanteille sivuille, signaloit kohdesivujen tärkeyttä hakukoneille ja hajautat ulkoisten linkkien tuomaa voimaa läpi sivuston. Linkitä kuitenkin vain varmasti toisilleen relevantit sivut keskenään.
Kuvan esimerkissä AI Commercen alustaa käyttävä Nummenpyörä on esimerkiksi hyvin sisäisesti linkannut heidän kaupunkisähköpyörät-sivulta muille relevanteille sivuille, kuten erilaisiin pyörien varusteisiin ja tarvikkeisiin.

Verkkokaupan tekninen optimointi
Teknisessä hakukoneoptimoinnissa varmistetaan, että verkkokauppa toimii moitteettomasti sekä teknisestä näkökulmasta sekä käyttäjille että hakukoneille. Hakukoneet arvostavat verkkokauppoja, jotka ovat rakenteeltaan selkeitä ja loogisia, sivut latautuvat nopeasti, tarvittavat suojaukset on päällä ja kaikki toiminnot kuten tuotefilterit toimivat jouhevasti ja tehokkaasti.
Hakukoneystävällinen URL-rakenne
Verkkokaupan URL-rakenteen tulisi olla looginen ja hierarkinen. Tämä helpottaa sekä käyttäjien että hakukoneiden navigointia sivustolla ja ymmärrystä sivuston rakenteesta.
Onnistuneeseen URL-rakenteeseen on kaksi tapaa, josta on molemmista näyttöä että niillä voi pärjätä hyvin hakukoneissa.
1. Täysin hierarkinen rakenne:
Etusivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/
Kategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/
Alikategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/
Tuoteryhmä: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/
Tuotesivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/puuvilla-oxford-kauluspaita-sininen/
2. Tuotteet omassa siilossaan:
Etusivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/
Kategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/
Alikategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/
Tuoteryhmä: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/
Tuotesivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/tuote/puuvilla-oxford-kauluspaita-sininen/
Esimerkkien mukaisesti kannattaa pyrkiä kategorisoimaan tuoteryhmät pääkategoriasta alaspäin hierarkisesti. Tuotesivut voi joko tehdä omanaan /tuote/ kansion alle, tai tuotekategorian alle.
Se kumpi on järkevämpää, riippuu paljon verkkokaupan koosta ja tilanteesta. Jos tuotteet kuuluvat hyvin selkeästi tiettyyn yhteen alakategoriaan, sen voi tehdä alakategorian alle. Jos verkkokaupassa on hyvin paljon tuotteita, kategorioita saattaa tulla lisää ja muuttua, kannattaa tuotteet laittaa /tuote/ kansion alle selkeyden vuoksi.
Sivun latausnopeus ja mobiiliystävällisyys
Sivuston latausnopeus on yksi tärkeimmistä teknisistä tekijöistä. Google painottaa muun muassa yhä enemmän sivustojen käyttäjäkokemusta, joihin latausnopeus liittyy oleellisesti. Kukaan ei viihdy sivustolla, jonka sivut lataavat hitaasti ja siirtyminen sivulta toiselle on kankeaa.
Google mittaa sivuston suorituskykyä muun muassa Core Web Vitals- mittareilla, jotka arvioivat:
Latausnopeutta (Largest Contentful Paint)
Interaktiivisuutta (First Input Delay)
Visuaalista stabiilisuutta (Cumulative Layout Shift)
Verkkokaupan nopeudella on myös suora yhteys konversioon:
1 sekunnin viive latausajassa voi vähentää konversiota 7%
3 sekunnin viive voi johtaa jopa 50% poistumisasteeseen
40% käyttäjistä poistuu sivustolta, jos sen latautuminen kestää yli 3 sekuntia
Voit analysoida verkkokauppasi teknistä suorituskykyä PageSpeed Insights -työkalulla tai muilla vastaavilla palveluilla. Muihin verkkokauppa-alustoihin nähden tällä osa-alueella AI Commerce on onnistunut erittäin hyvin, sillä latausnopeudet ja tekniset mittarit ovat monilla verkkokaupoilla erittäin hyvällä tasolla. Esimerkkinä Nummen Pyörä, jonka mittarit ovat erinomaisilla lukemilla.

Tuotefilteröinti ja duplikaattisisältö
Verkkokaupoille erityisen tärkeä teknisen SEO:n toimenpide on tarkastaa mahdolliset duplikaattisisällön ongelmat. Nämä johtuvat usein tuotefiltereistä, jotka lisäävät sivun url-osoitteeseen filterin mukaisia parametreja.
Esimerkiksi vaatekaupassa paitoja voisi filteröidä värin tai koon mukaan, jolloin urliin voi ilmestyä seuraavanlaisia lisäyksiä:
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/?koko=m&vari=sininen
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/?koko=l&vari=punainen
Jos url muuttuu, se tarkoittaa että kyseessä on täysin uusi oma sivunsa. Enää ei siis teknisesti olla samalla /paidat/ sivulla. Jos parametrisivuista ei ole viestitetty oikein hakukoneille, on iso riski että hakukone tulkitsee kaikki sivut toistensa kopioiksi eli duplikaateiksi. Näin ollen kaikki sivut kilpailevat toistensa kanssa.
Tämän ongelman ratkaisemiseksi kannattaa käyttää rel=canonical tagia. Kun parametri-sivulla on asetettu canonical tagi varsinaiselle /paidat/ sivulle, se kertoo hakukoneelle että parametrisivua ei tarvitse erikseen listata hakutuloksiin, vaan /paidat/ sivu on sivun virallinen versio.
Sivun html-koodista tulisi löytyä tämänlainen maininta:
<link rel=”canonical” href=”https://esimerkkiverkkokauppa.fi/vaatteet/paidat/” />
Googlen crawl-budjetti
Duplikaattisivut isossa skaalassa vaikuttaa Googlen crawlaukseen. Tämä tarkoittaa kuinka Googlen robotti käy verkkosivuja läpi ja arvioi niitä.
Googlen robotti käy nyt kaikkia duplikaattisivuja läpi ja käyttää siihen crawl budjettiansa, kun se voisi käydä vain varsinaista /paidat/ sivua läpi ja säästää käyttämänsä resurssit muiden sivujen läpikäymiseen. Tämä voi viivästyttää uusien sivujen indeksointia ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, minkä Google sivustosta saa.
Crawl budjetin tehokas käyttö on yksi olennaisia teknisen hakukoneoptimoinnin toimenpiteitä. Tällä varmistetaan, että sivustolla ei roiku sellaisia sivuja, mitä Google käy kokoajan läpi mutta sivut eivät syystä tai toisesta saa mitään näkyvyyttä hakutuloksissa. Googlekin on bisnes ja tekemällä crawlauksesta ja sivustosta kustannustehokkaan Googlelle, se palvelee koko sivuston kykyä sijoittua hakutuloksissa.
Ulkoinen hakukoneoptimointi
Ulkoisella hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan, mitkä muut sivustot linkkaavat sinun sivustollesi ja missä kaikkialla muilla sivustoilla sinun sivustosi ja brändisi mainitaan. Etenkin linkit ovat hyvin voimakas signaali hakukoneille joka auttaa sivustoja rankkaamaan paremmin hakutuloksissa.
Muilta sivustoilta tulevat linkit ovat hakukoneelle ikään kuin validaatiomekanismi. Jos muut sivustot linkkaavat toiselle sivustolle, se osoittaa arvoa ja suosiota. Mitä laadukkaammalta ja kontekstiltaan relevantimmalta sivustolta linkki on, sitä enemmän se antaa arvoa hakukoneoptimoinnille. Ei siis ole täysin sama miltä sivustolta linkin saa.
Se kuinka paljon ulkoisia linkkejä tarvitsee, riippuu kilpailutilanteesta. Jos kilpailijoilla on kymmeniä tai satoja linkkejä tärkeille sivuille, todennäköisesti myös sinä tarvitset linkkejä, ellei sisältö tai muut osa-alueet ole merkittävästi parempia kuin kilpailijalla.
On tärkeää yhdistää ulkoisten linkkien, eli backlinkien hankinta fiksuun sisäiseen linkitykseen. Ulkoisten linkkien antamaa voimaa voi jakaa muille sivuille omien sisäisten linkkien kautta.
Miten rakentaa linkkejä verkkokaupalle?
Laadukkaita linkkejä ei ole aina helppo saada, mutta tässä toimivimmat keinot miten niitä voit itsellesi saada:
Erittäin laadukas sisältö, kuten informatiiviset artikkelit ja tutkimukset, mitä muut haluavat jakaa
Vieraskirjoitukset muille sivustolle
Haastattelut ja mediayhteistyöt
Vaikuttajamarkkinointi ja esimerkiksi tuotearvosteluiden pyytäminen vaikuttajien verkkosivustoille
Lehdistötiedotteet ja digitaalinen PR
Yrityshakemistot ja listaukset
Sosiaalisen median profiilit
Linkit ja maininnat vaikuttavat sekä perinteisiin hakukoneisiin, kuten Googleen ja Bingiin, mutta myös alati kasvaviin tekoälyhakukoneisiin. Voit esimerkiksi käyttää strategiana päästä esille juuri niillä lähdesivustoilla, mitä monet kielimallit ja tekoälyt käyttävät kerätäkseen dataa kielimalliensa kehittämiseen.
Esimerkiksi Googlen oma tekoäly Gemini, käyttää Reddit keskustelualustan sisältöä oman kielimallinsa kehittämiseen. Jos sinun brändisi ja sivustosi on Redditissä mainittu relevantisti, sillä on hyvä mahdollisuus päästä mukaan Geminin antamiin vastauksiin ja saada sitä kautta näkyvyyttä.
Verkkokauppa-alustan merkitys hakukoneoptimoinnille
Alustalla jolla verkkokauppa on, voi olla yllättävänkin paljon merkitystä sekä hakukoneoptimoinnille, sisällön hallinnalle sekä sivuston ylläpidolle. Alusta muodostaa teknisen pohjan, jonka päälle hakukoneoptimointi rakennetaan.
Alusta vaikuttaa muun muassa näihin osa-alueisiin:
Sivuston latausnopeus: Alusta ja sen arkkitehtuuri määrittävät sivuston perusnopeuden, joka on merkittävä tekijä hakukoneille
Tekninen rakenne: URL-rakenne, sivuston hierarkia ja responsiivisuus on helpommin hallittavissa tietyillä alustoilla
Sisällönhallinta: Kuinka helposti voit luoda ja muokata sisältöjä, lisätä tuotteita, käyttää schema-merkintöjä, muokata metatietoja, jne.
Indeksoitavuus: Mahdollisuudet hallita robots.txt-tiedostoa, XML- sekä HTML-sivukarttoja
Duplikaattisisällön hallinta: Kuinka helposti alusta mahdollistaa canonical-tagien käytön ja tuotefiltterin hallinnan
Mobiilioptimointi: Alustan responsiivisuus ja mobiiliystävällisyys
Kansainvälisyys: Hreflang-merkintöjen ja monikielisten sisältöjen hallinta
Ulkoisten työkalujen integraatio: Google Analytics, Search Console ja muiden SEO-työkalujen implementointi
Muiden toimintojen toimivuus: Verkkokaupan sisäisten toimintojen kuten hakutoiminnon toimivuus
Kustomointimahdollisuudet: Tietyillä alustoilla voit paremmin ja helpommin kustomoida kaupan ulkoasua, sivupohjia sekä eri elementtejä
Käytetyimpiä verkkokauppa-alustoja on muun muassa WooCommerce, Shopify ja Wix. AI Commerce on varteenotettava vaihtoehto sillä etenkin teknisen toimivuuden ja latausnopeuksien ansiosta hakukoneoptimoinnilla on erittäin hyvät lähtökohdat tällä alustalla. Alle 100ms latausajat muun muassa erottaa AI Commercen useasta muusta alustasta.
Lue lisää: Miksi valita AI Commerce?
Verkkokauppa-alustan valinta on strateginen päätös, jolla on pitkäaikaisia vaikutuksia sekä verkkokaupan yleiseen pyörittämiseen sekä myös hakukoneoptimointiin. Tämä kannattaa ottaa huomioon heti alussa verkkokauppaa perustettaessa.
Yhteenveto
Verkkokaupan hakukoneoptimointi koostuu useista toisiaan tukevista elementeistä: sisäisestä optimoinnista, teknisestä optimoinnista sekä ulkoisesta optimoinnista. Kun kaikki nämä osa-alueet toimivat hyvin yhdessä, voi verkkokauppa saavuttaa erinomaisia tuloksia hakutuloksissa.
Suurin osa ihmisistä ostaa nykypäivänä tuotteita tai palveluita netin kautta. Hakukoneissa on siis paljon potentiaalia suoralle asiakashankinnalle verkkokauppayrityksille. Se vaatii kuitenkin pitkäjänteistä ja strategista tekemistä. Optimointi perustuu huolellisiin, dataan perustuviin analyyseihin ja strategioihin.
Usein kysytyt kysymykset
1. Mitä on verkkokaupan hakukoneoptimointi?
Verkkokaupan hakukoneoptimointi on prosessi, jossa verkkokaupan näkyvyyttä parannetaan hakukoneiden tuloksissa. Verkkokauppa SEO muodostuu kolmesta pääosa-alueesta: teknisest hakukoneoptimoinnista, sisäisen hakukoneoptimoinnista sekä ulkoisesta hakukoneoptimoinnista. Tyypillisintä verkkokaupoille on tuotesivujen sekä kategoriasivujen optimointi, jolla voi tavoittaa suoraan niitä asiakkaita jotka ovat valmiiksi kiinnostuneita myytävistä tuotteista.
2. Kuinka nopeasti verkkokaupan hakukoneoptimointi tuottaa tuloksia?
Verkkokaupan hakukoneoptimoinnin tulokset alkavat tyypillisesti näkyä 3-6 kuukauden kuluessa, mutta merkittävät tulokset voivat vaatia 6-12 kuukautta. Tuloksiin vaikuttavat toimialan kilpailu, sivuston ikä ja historia sekä optimoinnin laajuus.
Yksittäisillä toimenpitellä voi olla suuria vaikutuksia yksittäisille sivuille, joten nopeatkin tulokset ovat mahdollisia, jos muutos on tarpeeksi merkittävä. Esimerkiksi meta tietojen optimoinnit tai avainsanojen käyttö tärkeimmissä paikoissa on sellaisia, mitkä yksinään voi nostaa sivuja nopeastikin.
Kestäviin tuloksiin kuitenkin tarvitaan pitkäjänteistä ja strategista tekemistä.
3. Onko verkkokauppa-alustalla merkitystä hakukoneoptimoinnin kannalta?
Kyllä, verkkokauppa-alustalla on merkittävä vaikutus hakukoneoptimoinnin mahdollisuuksiin. Alustan tulisi olla teknisesti hyvä mahdollistaen sivuston nopean latauksen sekä järjestelmältään helppokäyttöinen. Sisällöntuotannon hallinta, tekniset toimenpiteet kuten metatietojen muokkaus ja mahdolliset uudelleenohjaukset, kuvien optimoinnin helppous sekä kustomoinnin mahdollisuudet ovat monesti hyvin eri tasolla eri alustoilla.
4. Tarvitseeko verkkokauppa hakukoneoptimointia?
Lähes kaikki verkkokaupat voivat hyötyä mittavasti hakukoneoptimoinnista, joten kyllä, verkkokauppa tarvitsee hakukoneoptimointia. Verkkokaupat voivat menestyä myös muiden markkinointikanavien avulla, kuten Google Adsin tai somemainonnan avulla, mutta yhdistämällä näitä hakukoneoptimointiin saavutetaan yleensä paras tulos. SEO tarjoaa hyvin kustannustehokkaan ja hyvän pääoman tuoton omaavan markkinointikanavan pitkällä aikavälillä.
5. Miten lähteä tekemään verkkokaupan hakukoneoptimointia?
Verkkokaupan hakukoneoptimointia kannattaa lähteä tekemään auditoinnin kautta. Auditointi tarkoittaa verkkokaupan nykytilan kartoitusta, jossa havaitaan suurimmat mahdollisuudet sekä sivuston puutteet. Vain tämän tekemällä tiedetään minkälaista hakukoneoptimointia on kannattavinta lähteä tekemään ja miten kilpailijat pystytään päihittämään.
Tämän jälkeen avainsanatutkimus, kilpailija-analyysi, teknisten vikojen korjaaminen, SEO-optimoidun sisällön tuottaminen sekä laadukkaiden ulkoisten linkkien hankkiminen on verkkokaupan hakukoneoptimointia pähkinänkuoressa.
SEO-asiantuntijan vinkit verkkokaupan hakukoneoptimointiin
Tämä artikkeli on osa AI Commerce verkkokauppa-alustan kolmiosaista artikkelisarjaa verkkokaupan hakukoneoptimoinnista. Artikkelin on kirjoittanut SEO-konsultti Jussi Viljanen.
Artikkelin sisältö:
Hakukoneoptimoinnin merkitys verkkokaupalle
Missä verkkokauppa voi näkyä Googlen hakutuloksissa?
Verkkokauppa SEO:n osa-alueet
Varmista näkyvyys oikeilla avainsanoilla
Tuotesivujen hakukoneoptimointi
Kategoriasivujen hakukoneoptimointi
Verkkokaupan tekninen optimointi
Ulkoinen hakukoneoptimointi
Verkkokauppa-alustan merkitys hakukoneoptimoinnille
Yhteenveto
Usein kysytyt kysymykset
Hakukoneoptimoinnin merkitys verkkokaupalle
Verkkokauppa ja verkossa ostaminen on nykypäivän kuluttajien arkea. Muun muassa kotimaisen verkkokauppojen maksupalvelu Paytrailin, vuoden 2023 raportin mukaan, jopa 77% suomalaista kertoi tehneensä ostoksia verkossa viimeisen 28 päivänä.
Kun tiedämme, että suurin osa näistä ostajista aloittaa ostoprosenssinsa juuri hakukoneiden kautta, nousee verkkokaupan SEO hyvin suureen rooliin. Jos et ole näkyvillä hakukoneissa, jäät paitsi parhaasta asiakasvirrasta.
Hakukoneoptimointi ja sitä kautta saatava orgaaninen liikenne tarjoaa verkkokaupalle useita merkittäviä etuja:
Kustannustehokkuus: Verrattuna maksettuun mainontaan, SEO tarjoaa pitkäaikaista näkyvyyttä ilman että maksat kävijöistä erikseen
Jatkuvuus: Hyvin optimoitu verkkokauppa voi saada liikennettä jatkuvasti ja pitkän aikaa
Ostovalmiit asiakkaat: SEO tavoittaa asiakkaat juuri silloin, kun he itse etsivät tuotteita ja ovat valmiita ostamaan
Skaalautuvuus: Mitä enemmän ja pidempään liikennettä saat, sitä pienempi on kustannus per asiakas
Luottamus: Orgaaniset hakutulokset herättävät usein enemmän luottamusta kuin maksetut mainokset
Missä verkkokauppa voi näkyä Googlen hakutuloksissa?
Googlen hakutulossivu on täynnä mahdollisuuksia nettikaupoille. Se on nykypäivänä paljon enemmän, kuin vaan perinteinen lista linkkejä eri sivustoille.
Näkyvyyttä voi saada monista eri elementeistä, joiden kautta voi saavuttaa asiakkaita.
Orgaaniset hakutulokset
Perinteiset orgaaniset hakutulokset ovat Suomessa edelleen hakutulosten ydin ja hyvä keino saada liikennettä verkkokauppaan. Orgaaniset hakutulokset ovat niitä tavanomaisia linkkejä eri sivuille, joita Google näyttää perustuen omaan algoritmiinsa ja mitä sivuja se näkee parhaimpana vastaamaan eri hakutermeihin.
Hakutulossivu itsessään sekä orgaaniset tulokset voivat vaihdella riippuen sisällön tyypistä. Google näyttää orgaanisia tuloksia hieman erilailla riippuen onko kyseessä tuotesivu, kategoriasivu, blogiteksti tai joku muu.

Kuinka rikastaa omia hakutuloksia?
Orgaanisten tulosten ei välttämättä tarvitse olla vain tylsiä linkkejä. Rikastamalla niitä eri tiedoilla, kuten tuotteiden hintatiedoilla, arvosteluilla, saatavuudella ynnä muilla, omia tuloksia voi tehdä hyvinkin paljon näkyvimmiksi, informatiivisimmiksi ja erottuvammiksi.
Rikastettujen tulosten saaminen vaatii strukturoidun datan lisäämistä verkkokaupan sivuille, eli Schema markupia. Schema on html-koodi, jonka voi lisätä mille tahansa sivulle. Scheman avulla eri tietoja sisällöstä pystyy kommunikoimaan suoraan hakukoneelle ilman, että hakukoneen pitää itse pähkäillä mitä mikäkin sivulla tarkoittaa.
Käyttämällä esimerkiksi tuotesivuilla Product Schema merkintää, voit kertoa tuotteiden eri tietoja ja saada rikastettuja hakutuloksia. Schemoja on useita erilaisia eri käyttötarkoituksiin.
Kovan kilpailun markkinassa kaikki saatavilla olevat keinot kannattaa ottaa käyttöön. Näin pystyt erottumaan kilpailijoista ja lisäämään kävijöitä omalle verkkokaupalle.

Kuvahaku
Googlen kuvahaku on usein unohdettu paikka, mutta etenkin verkkokaupoille se on tärkeä ja hyvin potentiaalinen lähde saada liikennettä ja näkyvyyttä. Verkkokaupan tuotekuvia optimoimalla kuvat voi nousta korkealle kuvahaussa tullen esille juuri niille asiakkaille jotka aloittavat tiedon ja tuotteiden etsimisen kuvia katsomalla.
Kuvahakua Google myös näyttää sekä omassa osiossaan, mutta nostaa myös kuvahaun tuloksia tavanomaisten hakutulosten sekaan. Varmistamalla, että tuotekuvasi ovat laadukkaita, niillä on osuvat tiedostonimet, alt-tekstit sekä ne on jäsennelty oikein sivulla, voit parantaa näkyvyyttäsi kuvahaussa ja ohjata liikennettä suoraan tuotesivuillesi.

Tuotelistaukset
Hakutulosten sekaan Google nostaa usein tuotelistauksia, missä voit saada tuotteesi esille tuotteen kuvan, nimen, hintatietojen ja esimerkiksi arvostelutietojen kanssa. Tämä on samankaltainen elementti hakutulosten sivulla, mitä on esim. Google Shopping- mainokset. Erona vain että näistä paikoista et erikseen maksa vaan saat ne orgaanisesti.
Tuotesivujen ollessa kunnossa monipuolisine ja selkeine tietoineen ja käyttämällä schema markupia eli strukturoitua dataa, voit saada omat tuotteesi tähän osioon.
Koko osio on visuaalisesti hyvin erottuva ja silmiin pistävä hakutulosten seasta ja siten tehokas paikka saada kävijöitä omille tuotesivuille.

Videotulokset
Google näyttää yhä enenemissä määrin videoita ja etenkin Youtube-videoita hakutuloksissa. Verkkokauppa voi epäsuorasti saada näkyvyyttä myös tätä kautta ja nostaa esiin brändiään ja yritystään.
Verkkokauppa voi esimerkiksi tehdä tuotteistaan esittelyvideoita, vertailuja tai käyttöohjevideoita jotka voivat nousta osaksi hakutuloksia.
Ihmiset kysyvät myös - osio
Lähes kaikissa hakutuloksissa on “Ihmiset kysyvät myös” tai “People Also Ask” osio, jossa Google näyttää sen ennakoimia tai ihmisten jo esittämiä kysymyksiä aiheeseen liittyen. Klikkaamalla kysymyksen auki saat vastauksen poimittuna joltakin verkkosivustolta. Tämä sivusto voi olla verkkokauppasi, jos se käsittelee ja vastaa hyvin asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin.
Käsittelemällä tässä osiossa toistuvia kysymyksiä verkkokaupan blogiartikkeleissa tai muualla, on hyvä mahdollisuus päästä osaksi tätäkin osiota. Lisäämällä usein kysyttyjä kysymyksiä eli FAQ-osioita osaksi sisältöä paranee myös mahdollisuudet saada omia sisältöjä tähän osioon.

Maksetut mainokset
Vaikka maksetut mainokset eli Google Adsit eivät ole suoraan osa hakukoneoptimointia (SEO), ne ovat olennainen osa kokonaisvaltaista digitaalista markkinointia ja tapa saada nopeasti näkyvyyttä Googlen hakutulossivun yläosaan.
SEO keskittyy orgaaniseen (maksuttomaan) liikenteeseen, mutta maksettu mainonta voi myös tarjota paikan lisätä myyntiä. Usein hakukoneoptimoinnin ja mainonnan yhteensovittaminen onkin hyvä ja toimiva strategia verkkokaupoille.

Verkkokauppa SEO:n osa-alueet
Verkkokaupan SEO, kuten kaikki hakukoneoptimointi perustuu kolmeen pää osa-alueeseen:
Sisäinen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan sisällön optimointia sekä hakukoneille ja käyttäjille
Tekninen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan teknisen toimivuuden ja hakukoneystävällisyyden varmistamista
Ulkoinen optimointi: tarkoittaa verkkokaupan ulkoisia signaleeja, kuten muilta sivustoilta tulevia linkkejä sekä mainintoja
Jokainen näistä osa-alueista on tärkeä jos verkkokaupan sijoituksia Googlessa ja muissa hakukoneissa halutaan kestävästi nostaa. Vahva tekninen pohja, laadukas sisältö oikeille avainsanoille kohdennettuna sekä etenkin kilpailijoihin verrattuna kattavampi linkkiprofiili muodostaa kokonaisuuden millä on erittäin hyvät mahdollisuudet pärjätä.
Käydään seuraavaksi läpi yksityiskohtaisemmin jokaiseen osa-alueeseen vaikuttavia tärkeimpiä tekijöitä.
Varmista näkyvyys oikeilla avainsanoilla
Avainsanat ovat hakukoneoptimoinnin kulmakivi ja verkkokaupan näkyvyyden perusta. Avainsanat tarkoittavat niitä hakutermejä, joilla potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteitasi ja palveluitasi hakukoneista.
Oikeiden avainsanojen tunnistaminen ja niiden strateginen käyttö verkkosivuillasi määrittää pitkälti sen, löytävätkö asiakkaat verkkokauppasi. Onnistunut avainsanastrategia perustuu huolelliseen tutkimukseen, analyysiin ja jatkuvaan optimointiin.
Avainsanatutkimus
Avainsanatutkimus muodostaa perustan hakukoneoptimoinnille. Sen avulla selvität, millä hakutermeillä potentiaaliset asiakkaat etsivät tuotteitasi. Avainsanatutkimus muun muassa:
Paljastaa mitä termejä potentiaaliset asiakkaat käyttävät
Auttaa löytämään hakutermejä, joita kilpailijat eivät ole vielä hyödyntäneet
Mahdollistaa faktapohjaisen SEO-strategian luomisen - ei arvailuja
Ohjaa verkkokaupan sisällöntuotantoa eri ostopolun vaiheille
Jokaiselle verkkokaupan sivulle kannattaa valita yksi pääavainsana, mutta sisällyttää myös avainsanan variaatioita, synonyymejä ja semanttisesti aiheeseen liittyviä termejä.
Avainsanatutkimukseen kannattaa panostaa ja sitä varten on olemassa useita eri työkaluja. Löydät niin maksullisia kattavampia työkaluja, mutta voit myös hyödyntää ilmaisia millä pääset hyvään alkuun.
Myös tekoälysovellukset voivat auttaa löytämään sopivia termejä, fraaseja ja näkökulmia mitä sisällössä kannattaa käyttää.
Maksulliset työkalut:
Semrush
Ahrefs
Moz
SE Ranking
Ilmaiset työkalut:
Googlen hakusanaehdotukset
Google Search Console
Google Keyword Planner
Google Trends
Suosittuja tekoälysovelluksia:
ChatGPT
Claude
Google Gemini
Perplexity
Sisältösuunnitelma avainsanatutkimuksen perusteella
Avainsanatutkimuksen perusteella koko verkkokaupan sisältösuunnitelmaa voidaan räätälöidä. Tehokas hakukoneoptimointi yhdistettynä tehokkaaseen sisältömarkkinointiin ottaa huomioon asiakkaan ostopolun ja sen eri vaiheissa olevat asiakkaat.
Kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät ole yhtä ostovalmiita, sillä osa etsii vasta tietoa, vertailee hintoja, kun osa taas voi olla valmis tekemään ostoksen samantien. Avainsanatutkimus antaa arvokasta tietoa mitä eri vaiheissa olevat asiakkaat hakevat hakukoneista. Tämän perusteella verkkokaupalle voidaan luoda eri tyyppisiä sisältöjä, kuten:
Tuotesivut: Kohdennetaan spesifeihin tuotehakuihin, kuten "iPhone 15 Pro Max 256GB"
Kategoriasivut: Tavoittavat yleisemmät tuoteryhmähaut, kuten "älypuhelimet" tai "naisten talvitakit"
Blogit ja artikkelit: Ihanteellisia informatiivisille avainsanoille ja tietoisuusvaiheen hakijoille
Oppaat: Sopivat monimutkaisempiin aiheisiin ja "miten"-kysymyksiin
FAQ-sivut: Kohdentuvat suoriin kysymyksiin
Vertailusivut: Vastaavat "vs." ja "paras" -tyyppisiin hakuihin
Ostovalmiimmat asiakkaat monesti hakevat tuote- ja kategoriasivuille tyypillisiä hakutermejä. Menestyvät verkkokaupat kuitenkin tekevät myös laadukkaita artikkeleita ja oppaita, joiden avulla ostohaluttomampi asiakaskin voidaan kääntää ostajaksi.
Tuotesivujen hakukoneoptimointi
Tuotesivujen optimoinnilla voi olla hyvin ratkaiseva merkitys verkkokaupalle. Tuotesivut ovat loppujen lopuksi niitä sivuja, missä ostaminen tapahtuu. Tuotesivuja optimoimalla voit saada asiakkaita suoraan näille sivuille sekä parantaa niiden konversiota.
Verkkokaupan kasvaessa tuotesivujen määrä lisääntyy nopeasti, joten niiden optimointiin kannattaa luoda selkeä strategia ja prosessi.
Perusteellinen tuotesivujen optimointi kattaa useita elementtejä, joista keskeisimmät ovat:
Avainsanojen strateginen käyttö URL-osoitteessa, meta-otsikossa, H1-otsikossa sekä kuvaustekstissä
Uniikit, hyötyihin keskittyvät tuotekuvaukset, ei kopioitua sisältöä valmistajilta
Optimoidut, korkealaatuiset kuvat ja videot asianmukaisilla alt-teksteillä
Schema-merkintöjen hyödyntäminen rikastettujen hakutulosten saamiseksi
Asiakasarvostelut autenttisuuden ja jatkuvasti päivittyvän sisällön varmistamiseksi
Tehokas sisäinen linkitys relevantteihin tuotteisiin ja kategorioihin
Tuotesivujen optimoinnissa on tärkeää huomioida hakukoneiden lisäksi myös käyttäjäkokemus. Selkeä tuoteinformaatio, helppo navigointi, tarkka hinta- ja saatavuustieto sekä selkeät toimintakehotukset ovat olennaisia elementtejä konversion kannalta.
Optimoinnissa tulisi välttää yleisiä virheitä, kuten duplikaattisisältöä, puutteellisia tuotekuvauksia tai huonolaatuisia kuvia, jotka heikentävät sekä hakukonenäkyvyyttä että käyttäjäkokemusta.
Metatietojen tärkeys
Niin tuotesivuille kuin muillekin sisällöille, metatiedot ovat yksi tärkeimpiä asioita optimoida. Metatiedoiksi lasketaan Googlessa näkyvä sivun otsikko eli Meta Title sekä sen alla oleva kuvaus eli Meta Description.
Etenkin meta titlen optimointi on tärkeää, sillä hakukone vetää siitä isoja johtopäätöksiä mistä sivu kertoo ja mihin se liittyy. Meta Title myös näkyy käyttäjille, joten sen on syytä olla houkutteleva, jotta asiakkaat klikkaavat juuri sitä ja päätyvät sinun sivustollesi.
Yksittäinen tärkein tekijä on sisällyttää tuotesivun pääavainsana meta titleen. Tuotteiden kohdalla se on usein tuotteen nimi. Pelkkä tuotteen nimi ei kuitenkaan monesti riitä, tai ei ole optimaalinen. Titleä voi laajentaa lisäämällä siihen kehotuksen tai arvoa luovan tekijän mikä erottaa kilpailijoista.
Voit lisätä Meta Titleen esimerkiksi mainintaa ilmaisista toimituksista, takuuajoista, hinnasta tai tarjouksesta tai vastaavista.

Kategoriasivujen hakukoneoptimointi
Kategoriasivuilla voit tavoittaa niitä asiakkaita, jotka hakevat yleisiä tuotekategorioihin liittyviä hakusanoja eri variaatioin. Tällaisia hakusanoja voi olla esimerkiksi “talvitakit”, “sähköpyörät”, “miesten t-paidat” tai vieläkin tarkempia kuten “lasten kesä paljasjalkakengät”.
Kategoriasivuilla autat asiakasta löytämään juuri haluamansa tuotteen. Tuotekategorioihin liittyviä hakusanoja on usein enemmän mitä tuotehakuja ja niiden hakuvolyymit ovat myös suurempia. Näin potentiaalinen liikennekin näiden hakujen kautta on suurempi.
Avainsanojen käyttö
Käytä myös kategoriasivuilla kohdennettua avainsanaa sivun tärkeimmissä kohdissa: url-osoitteessa, Meta Titlessä sekä H1-otsikossa. Hae pääavainsanan synonyymejä, variaatioita sekä semanttisesti samaa tarkoittavia termejä myös sivun sisältöön.
Kattamalla hyvän määrän aiheeseen liittyviä termejä, lisäät relevanssia hakukoneen silmissä ja parannat mahdollisuuksia sijoittua hakutuloksissa korkealle useammilla termeillä.

Tuotelistaukset ja filteröinti
Sivulla tulee olla tarpeeksi relevantteja tuotteita esillä. Varmista, että tuotelistauksessa näkyy pelkästään kategoriaan sopivia tuotteita, ettei sekaan pääse virheellisesti vääriä tuotteita.
Tuotelistaukset ovat myös sisältöä hakukoneelle, mistä se saa käsitystä sivun tarkoituksesta ja laadusta. Jos seassa on kuitenkin vääriä tuotteita, se voi heikentää hakukoneen antamia laatupisteitä.
Anna käyttäjille myös mahdollisuus suodattaa tuotteita ja niiden ominaisuuksia. Tämä parantaa käyttäjäkokemusta, lisää käyttäjien sivulla vietettyä aikaa sekä lisää yleistä aktiviisuutta sivustolla, mitä myös hakukoneet mittaavat. Mitä sitoutuneempia käyttäjät yleisesti ovat sivustolla, sitä parempaa signaalia se antaa hakukoneelle.
Kategoriasivun sisältö ja sisäiset linkitykset
Yleisesti toimiva rakenne kategoriasivulle on aloittaa se selkeällä pääotsikolla, jatkaa pienellä tekstikappaleella, jonka jälkeen antaa tuotelistaus ja filteröinti. Sivun alaosaan tuotelistauksen alle kannattaa kirjoittaa vielä pidempi tekstiosio, missä kertoa lisätietoa tuotteista ja vastata käyttäjien kysymyksiin.
Usein näkee verkkokaupoissa kategoriasivuja ilman mitään tekstiä. Ilman tekstisisältöä kategoriasivuja on vaikea saada rankkaamaan Googlessa tai muissa hakukoneissa, sillä hakukoneella ei välttämättä ole tarpeeksi materiaalia prosessoitavaksi, minkä perusteella arvioida sivua. Mitä enemmän osoitat olevasi aiheen asiantuntija, sisällytät aiheeseen liittyviä avainsanoja ja pidät käyttäjän lukemassa sivua, palvelet sekä hakukonetta että käyttäjiä.

Tekstisisältö on myös mainio tapa sisäisesti linkittää muille relevanteille verkkokaupan sivuille. Sisäiset linkit ovat tärkeitä hakukoneille sekä käyttäjille.
Linkittämällä muille relevanteille sivuille, signaloit kohdesivujen tärkeyttä hakukoneille ja hajautat ulkoisten linkkien tuomaa voimaa läpi sivuston. Linkitä kuitenkin vain varmasti toisilleen relevantit sivut keskenään.
Kuvan esimerkissä AI Commercen alustaa käyttävä Nummenpyörä on esimerkiksi hyvin sisäisesti linkannut heidän kaupunkisähköpyörät-sivulta muille relevanteille sivuille, kuten erilaisiin pyörien varusteisiin ja tarvikkeisiin.

Verkkokaupan tekninen optimointi
Teknisessä hakukoneoptimoinnissa varmistetaan, että verkkokauppa toimii moitteettomasti sekä teknisestä näkökulmasta sekä käyttäjille että hakukoneille. Hakukoneet arvostavat verkkokauppoja, jotka ovat rakenteeltaan selkeitä ja loogisia, sivut latautuvat nopeasti, tarvittavat suojaukset on päällä ja kaikki toiminnot kuten tuotefilterit toimivat jouhevasti ja tehokkaasti.
Hakukoneystävällinen URL-rakenne
Verkkokaupan URL-rakenteen tulisi olla looginen ja hierarkinen. Tämä helpottaa sekä käyttäjien että hakukoneiden navigointia sivustolla ja ymmärrystä sivuston rakenteesta.
Onnistuneeseen URL-rakenteeseen on kaksi tapaa, josta on molemmista näyttöä että niillä voi pärjätä hyvin hakukoneissa.
1. Täysin hierarkinen rakenne:
Etusivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/
Kategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/
Alikategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/
Tuoteryhmä: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/
Tuotesivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/puuvilla-oxford-kauluspaita-sininen/
2. Tuotteet omassa siilossaan:
Etusivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/
Kategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/
Alikategoria: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/
Tuoteryhmä: www.verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/miesten-vaatteet/paidat/
Tuotesivu: www.verkkokauppaesimerkki.fi/tuote/puuvilla-oxford-kauluspaita-sininen/
Esimerkkien mukaisesti kannattaa pyrkiä kategorisoimaan tuoteryhmät pääkategoriasta alaspäin hierarkisesti. Tuotesivut voi joko tehdä omanaan /tuote/ kansion alle, tai tuotekategorian alle.
Se kumpi on järkevämpää, riippuu paljon verkkokaupan koosta ja tilanteesta. Jos tuotteet kuuluvat hyvin selkeästi tiettyyn yhteen alakategoriaan, sen voi tehdä alakategorian alle. Jos verkkokaupassa on hyvin paljon tuotteita, kategorioita saattaa tulla lisää ja muuttua, kannattaa tuotteet laittaa /tuote/ kansion alle selkeyden vuoksi.
Sivun latausnopeus ja mobiiliystävällisyys
Sivuston latausnopeus on yksi tärkeimmistä teknisistä tekijöistä. Google painottaa muun muassa yhä enemmän sivustojen käyttäjäkokemusta, joihin latausnopeus liittyy oleellisesti. Kukaan ei viihdy sivustolla, jonka sivut lataavat hitaasti ja siirtyminen sivulta toiselle on kankeaa.
Google mittaa sivuston suorituskykyä muun muassa Core Web Vitals- mittareilla, jotka arvioivat:
Latausnopeutta (Largest Contentful Paint)
Interaktiivisuutta (First Input Delay)
Visuaalista stabiilisuutta (Cumulative Layout Shift)
Verkkokaupan nopeudella on myös suora yhteys konversioon:
1 sekunnin viive latausajassa voi vähentää konversiota 7%
3 sekunnin viive voi johtaa jopa 50% poistumisasteeseen
40% käyttäjistä poistuu sivustolta, jos sen latautuminen kestää yli 3 sekuntia
Voit analysoida verkkokauppasi teknistä suorituskykyä PageSpeed Insights -työkalulla tai muilla vastaavilla palveluilla. Muihin verkkokauppa-alustoihin nähden tällä osa-alueella AI Commerce on onnistunut erittäin hyvin, sillä latausnopeudet ja tekniset mittarit ovat monilla verkkokaupoilla erittäin hyvällä tasolla. Esimerkkinä Nummen Pyörä, jonka mittarit ovat erinomaisilla lukemilla.

Tuotefilteröinti ja duplikaattisisältö
Verkkokaupoille erityisen tärkeä teknisen SEO:n toimenpide on tarkastaa mahdolliset duplikaattisisällön ongelmat. Nämä johtuvat usein tuotefiltereistä, jotka lisäävät sivun url-osoitteeseen filterin mukaisia parametreja.
Esimerkiksi vaatekaupassa paitoja voisi filteröidä värin tai koon mukaan, jolloin urliin voi ilmestyä seuraavanlaisia lisäyksiä:
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/?koko=m&vari=sininen
verkkokauppaesimerkki.fi/vaatteet/paidat/?koko=l&vari=punainen
Jos url muuttuu, se tarkoittaa että kyseessä on täysin uusi oma sivunsa. Enää ei siis teknisesti olla samalla /paidat/ sivulla. Jos parametrisivuista ei ole viestitetty oikein hakukoneille, on iso riski että hakukone tulkitsee kaikki sivut toistensa kopioiksi eli duplikaateiksi. Näin ollen kaikki sivut kilpailevat toistensa kanssa.
Tämän ongelman ratkaisemiseksi kannattaa käyttää rel=canonical tagia. Kun parametri-sivulla on asetettu canonical tagi varsinaiselle /paidat/ sivulle, se kertoo hakukoneelle että parametrisivua ei tarvitse erikseen listata hakutuloksiin, vaan /paidat/ sivu on sivun virallinen versio.
Sivun html-koodista tulisi löytyä tämänlainen maininta:
<link rel=”canonical” href=”https://esimerkkiverkkokauppa.fi/vaatteet/paidat/” />
Googlen crawl-budjetti
Duplikaattisivut isossa skaalassa vaikuttaa Googlen crawlaukseen. Tämä tarkoittaa kuinka Googlen robotti käy verkkosivuja läpi ja arvioi niitä.
Googlen robotti käy nyt kaikkia duplikaattisivuja läpi ja käyttää siihen crawl budjettiansa, kun se voisi käydä vain varsinaista /paidat/ sivua läpi ja säästää käyttämänsä resurssit muiden sivujen läpikäymiseen. Tämä voi viivästyttää uusien sivujen indeksointia ja vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, minkä Google sivustosta saa.
Crawl budjetin tehokas käyttö on yksi olennaisia teknisen hakukoneoptimoinnin toimenpiteitä. Tällä varmistetaan, että sivustolla ei roiku sellaisia sivuja, mitä Google käy kokoajan läpi mutta sivut eivät syystä tai toisesta saa mitään näkyvyyttä hakutuloksissa. Googlekin on bisnes ja tekemällä crawlauksesta ja sivustosta kustannustehokkaan Googlelle, se palvelee koko sivuston kykyä sijoittua hakutuloksissa.
Ulkoinen hakukoneoptimointi
Ulkoisella hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan, mitkä muut sivustot linkkaavat sinun sivustollesi ja missä kaikkialla muilla sivustoilla sinun sivustosi ja brändisi mainitaan. Etenkin linkit ovat hyvin voimakas signaali hakukoneille joka auttaa sivustoja rankkaamaan paremmin hakutuloksissa.
Muilta sivustoilta tulevat linkit ovat hakukoneelle ikään kuin validaatiomekanismi. Jos muut sivustot linkkaavat toiselle sivustolle, se osoittaa arvoa ja suosiota. Mitä laadukkaammalta ja kontekstiltaan relevantimmalta sivustolta linkki on, sitä enemmän se antaa arvoa hakukoneoptimoinnille. Ei siis ole täysin sama miltä sivustolta linkin saa.
Se kuinka paljon ulkoisia linkkejä tarvitsee, riippuu kilpailutilanteesta. Jos kilpailijoilla on kymmeniä tai satoja linkkejä tärkeille sivuille, todennäköisesti myös sinä tarvitset linkkejä, ellei sisältö tai muut osa-alueet ole merkittävästi parempia kuin kilpailijalla.
On tärkeää yhdistää ulkoisten linkkien, eli backlinkien hankinta fiksuun sisäiseen linkitykseen. Ulkoisten linkkien antamaa voimaa voi jakaa muille sivuille omien sisäisten linkkien kautta.
Miten rakentaa linkkejä verkkokaupalle?
Laadukkaita linkkejä ei ole aina helppo saada, mutta tässä toimivimmat keinot miten niitä voit itsellesi saada:
Erittäin laadukas sisältö, kuten informatiiviset artikkelit ja tutkimukset, mitä muut haluavat jakaa
Vieraskirjoitukset muille sivustolle
Haastattelut ja mediayhteistyöt
Vaikuttajamarkkinointi ja esimerkiksi tuotearvosteluiden pyytäminen vaikuttajien verkkosivustoille
Lehdistötiedotteet ja digitaalinen PR
Yrityshakemistot ja listaukset
Sosiaalisen median profiilit
Linkit ja maininnat vaikuttavat sekä perinteisiin hakukoneisiin, kuten Googleen ja Bingiin, mutta myös alati kasvaviin tekoälyhakukoneisiin. Voit esimerkiksi käyttää strategiana päästä esille juuri niillä lähdesivustoilla, mitä monet kielimallit ja tekoälyt käyttävät kerätäkseen dataa kielimalliensa kehittämiseen.
Esimerkiksi Googlen oma tekoäly Gemini, käyttää Reddit keskustelualustan sisältöä oman kielimallinsa kehittämiseen. Jos sinun brändisi ja sivustosi on Redditissä mainittu relevantisti, sillä on hyvä mahdollisuus päästä mukaan Geminin antamiin vastauksiin ja saada sitä kautta näkyvyyttä.
Verkkokauppa-alustan merkitys hakukoneoptimoinnille
Alustalla jolla verkkokauppa on, voi olla yllättävänkin paljon merkitystä sekä hakukoneoptimoinnille, sisällön hallinnalle sekä sivuston ylläpidolle. Alusta muodostaa teknisen pohjan, jonka päälle hakukoneoptimointi rakennetaan.
Alusta vaikuttaa muun muassa näihin osa-alueisiin:
Sivuston latausnopeus: Alusta ja sen arkkitehtuuri määrittävät sivuston perusnopeuden, joka on merkittävä tekijä hakukoneille
Tekninen rakenne: URL-rakenne, sivuston hierarkia ja responsiivisuus on helpommin hallittavissa tietyillä alustoilla
Sisällönhallinta: Kuinka helposti voit luoda ja muokata sisältöjä, lisätä tuotteita, käyttää schema-merkintöjä, muokata metatietoja, jne.
Indeksoitavuus: Mahdollisuudet hallita robots.txt-tiedostoa, XML- sekä HTML-sivukarttoja
Duplikaattisisällön hallinta: Kuinka helposti alusta mahdollistaa canonical-tagien käytön ja tuotefiltterin hallinnan
Mobiilioptimointi: Alustan responsiivisuus ja mobiiliystävällisyys
Kansainvälisyys: Hreflang-merkintöjen ja monikielisten sisältöjen hallinta
Ulkoisten työkalujen integraatio: Google Analytics, Search Console ja muiden SEO-työkalujen implementointi
Muiden toimintojen toimivuus: Verkkokaupan sisäisten toimintojen kuten hakutoiminnon toimivuus
Kustomointimahdollisuudet: Tietyillä alustoilla voit paremmin ja helpommin kustomoida kaupan ulkoasua, sivupohjia sekä eri elementtejä
Käytetyimpiä verkkokauppa-alustoja on muun muassa WooCommerce, Shopify ja Wix. AI Commerce on varteenotettava vaihtoehto sillä etenkin teknisen toimivuuden ja latausnopeuksien ansiosta hakukoneoptimoinnilla on erittäin hyvät lähtökohdat tällä alustalla. Alle 100ms latausajat muun muassa erottaa AI Commercen useasta muusta alustasta.
Lue lisää: Miksi valita AI Commerce?
Verkkokauppa-alustan valinta on strateginen päätös, jolla on pitkäaikaisia vaikutuksia sekä verkkokaupan yleiseen pyörittämiseen sekä myös hakukoneoptimointiin. Tämä kannattaa ottaa huomioon heti alussa verkkokauppaa perustettaessa.
Yhteenveto
Verkkokaupan hakukoneoptimointi koostuu useista toisiaan tukevista elementeistä: sisäisestä optimoinnista, teknisestä optimoinnista sekä ulkoisesta optimoinnista. Kun kaikki nämä osa-alueet toimivat hyvin yhdessä, voi verkkokauppa saavuttaa erinomaisia tuloksia hakutuloksissa.
Suurin osa ihmisistä ostaa nykypäivänä tuotteita tai palveluita netin kautta. Hakukoneissa on siis paljon potentiaalia suoralle asiakashankinnalle verkkokauppayrityksille. Se vaatii kuitenkin pitkäjänteistä ja strategista tekemistä. Optimointi perustuu huolellisiin, dataan perustuviin analyyseihin ja strategioihin.
Usein kysytyt kysymykset
1. Mitä on verkkokaupan hakukoneoptimointi?
Verkkokaupan hakukoneoptimointi on prosessi, jossa verkkokaupan näkyvyyttä parannetaan hakukoneiden tuloksissa. Verkkokauppa SEO muodostuu kolmesta pääosa-alueesta: teknisest hakukoneoptimoinnista, sisäisen hakukoneoptimoinnista sekä ulkoisesta hakukoneoptimoinnista. Tyypillisintä verkkokaupoille on tuotesivujen sekä kategoriasivujen optimointi, jolla voi tavoittaa suoraan niitä asiakkaita jotka ovat valmiiksi kiinnostuneita myytävistä tuotteista.
2. Kuinka nopeasti verkkokaupan hakukoneoptimointi tuottaa tuloksia?
Verkkokaupan hakukoneoptimoinnin tulokset alkavat tyypillisesti näkyä 3-6 kuukauden kuluessa, mutta merkittävät tulokset voivat vaatia 6-12 kuukautta. Tuloksiin vaikuttavat toimialan kilpailu, sivuston ikä ja historia sekä optimoinnin laajuus.
Yksittäisillä toimenpitellä voi olla suuria vaikutuksia yksittäisille sivuille, joten nopeatkin tulokset ovat mahdollisia, jos muutos on tarpeeksi merkittävä. Esimerkiksi meta tietojen optimoinnit tai avainsanojen käyttö tärkeimmissä paikoissa on sellaisia, mitkä yksinään voi nostaa sivuja nopeastikin.
Kestäviin tuloksiin kuitenkin tarvitaan pitkäjänteistä ja strategista tekemistä.
3. Onko verkkokauppa-alustalla merkitystä hakukoneoptimoinnin kannalta?
Kyllä, verkkokauppa-alustalla on merkittävä vaikutus hakukoneoptimoinnin mahdollisuuksiin. Alustan tulisi olla teknisesti hyvä mahdollistaen sivuston nopean latauksen sekä järjestelmältään helppokäyttöinen. Sisällöntuotannon hallinta, tekniset toimenpiteet kuten metatietojen muokkaus ja mahdolliset uudelleenohjaukset, kuvien optimoinnin helppous sekä kustomoinnin mahdollisuudet ovat monesti hyvin eri tasolla eri alustoilla.
4. Tarvitseeko verkkokauppa hakukoneoptimointia?
Lähes kaikki verkkokaupat voivat hyötyä mittavasti hakukoneoptimoinnista, joten kyllä, verkkokauppa tarvitsee hakukoneoptimointia. Verkkokaupat voivat menestyä myös muiden markkinointikanavien avulla, kuten Google Adsin tai somemainonnan avulla, mutta yhdistämällä näitä hakukoneoptimointiin saavutetaan yleensä paras tulos. SEO tarjoaa hyvin kustannustehokkaan ja hyvän pääoman tuoton omaavan markkinointikanavan pitkällä aikavälillä.
5. Miten lähteä tekemään verkkokaupan hakukoneoptimointia?
Verkkokaupan hakukoneoptimointia kannattaa lähteä tekemään auditoinnin kautta. Auditointi tarkoittaa verkkokaupan nykytilan kartoitusta, jossa havaitaan suurimmat mahdollisuudet sekä sivuston puutteet. Vain tämän tekemällä tiedetään minkälaista hakukoneoptimointia on kannattavinta lähteä tekemään ja miten kilpailijat pystytään päihittämään.
Tämän jälkeen avainsanatutkimus, kilpailija-analyysi, teknisten vikojen korjaaminen, SEO-optimoidun sisällön tuottaminen sekä laadukkaiden ulkoisten linkkien hankkiminen on verkkokaupan hakukoneoptimointia pähkinänkuoressa.

Jussi Viljanen
SEO-konsultti
Kokonaisvaltaiset hakukoneoptimoinnin strategiat liikevaihdon ja myynnin kasvattamiseen verkossa.
info@jussiviljanen.com
Sinua voisi kiinnostaa myös
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on AI Commerce ja miten se toimii?
Mistä tulee nimi AI Commerce?
Millaiselle yritykselle AI Commerce sopii?
Kuinka pitkiä ovat sopimukset?
Minkälaisia hinnoittelumalleja on saatavilla?
Onko AI Commercen käyttöönotossa erillisiä pystytyskuluja?
Kenen kumppaneiden kanssa voin kehittää verkkokauppaani?
Harkitsen siirtymistä AI Commercelle. Miten saan siirrettyä tietoni?
Onko käyttäjälle saatavilla teknistä tukea tai opastusta?
Onko ohjelmisto pilvipohjainen?
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on AI Commerce ja miten se toimii?
Mistä tulee nimi AI Commerce?
Millaiselle yritykselle AI Commerce sopii?
Kuinka pitkiä ovat sopimukset?
Minkälaisia hinnoittelumalleja on saatavilla?
Onko AI Commercen käyttöönotossa erillisiä pystytyskuluja?
Kenen kumppaneiden kanssa voin kehittää verkkokauppaani?
Harkitsen siirtymistä AI Commercelle. Miten saan siirrettyä tietoni?
Onko käyttäjälle saatavilla teknistä tukea tai opastusta?
Onko ohjelmisto pilvipohjainen?
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on AI Commerce ja miten se toimii?
Mistä tulee nimi AI Commerce?
Millaiselle yritykselle AI Commerce sopii?
Kuinka pitkiä ovat sopimukset?
Minkälaisia hinnoittelumalleja on saatavilla?
Onko AI Commercen käyttöönotossa erillisiä pystytyskuluja?
Kenen kumppaneiden kanssa voin kehittää verkkokauppaani?
Harkitsen siirtymistä AI Commercelle. Miten saan siirrettyä tietoni?
Onko käyttäjälle saatavilla teknistä tukea tai opastusta?
Onko ohjelmisto pilvipohjainen?
Kotimainen ja EU-säädösten mukainen verkkokaupparatkaisu
Valitsemalla kotimaisen verkkokaupparatkaisun tuet suomalaista kilpailukykyä ja edistät kansallista hyvinvointia.
© 2025 AI Commerce. Kaikki oikeudet pidätetään.
Kotimainen ja EU-säädösten mukainen verkkokaupparatkaisu
Valitsemalla kotimaisen verkkokaupparatkaisun tuet suomalaista kilpailukykyä ja edistät kansallista hyvinvointia.
© 2025 AI Commerce. Kaikki oikeudet pidätetään.
Kotimainen ja EU-säädösten mukainen verkkokaupparatkaisu
Valitsemalla kotimaisen verkkokaupparatkaisun tuet suomalaista kilpailukykyä ja edistät kansallista hyvinvointia.
© 2025 AI Commerce. Kaikki oikeudet pidätetään.